U sklopu međunarodne policijske akcije hrvatska policija uhitila hakera s područja Zagrebačke županije

Slika /Ilustracije/Cyber/7ba3c690-7aac-4183-8602-6b0abecf4cf6.jpg

Kriminalističko istraživanje rezultat je međunarodne policijske suradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije proveli su kriminalističko istraživanje nad punoljetnim hrvatskim državljaninom s područja Zagrebačke županije zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka  - Zlouporaba naprava opisano u članku 272. stavku 1. Kaznenog zakona RH.  
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik od 22. svibnja 2012. godine kao administrator mrežne stranice www.worldwiredlabs.com distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (eng. Remote Access Trojan) naziva NetWire, koji je namijenjen i korišten za počinjenje kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka. Navedeni računalni program je namijenjen i korišten za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba putem udaljene mrežne veze koji počiniteljima omogućuje potpunu kontrolu nad računalima i pametnim telefonima, bez znanja oštećenih osoba.

Također je utvrđeno da je osumnjičenik navedeni program prodavao putem mrežne stranice www.worldwiredlabs.com  za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, ovisno na koji period je licenca za korištenje NetWire-a bila ponuđena na prodaju, od mjesec dana na duže, te tako ostvarivao protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje. Nalog za zapljenu navedene mrežne stranice odobrio je magistratski sudac SAD-a (United States Magistrate Judge).

U nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire (trojanac) za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti. Također je zabilježeno da je zlonamjerni softver koristila skupina prevaranata iz Afrike koji su koristili NetWire za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je 8. ožujka u večernjim satima predan policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Novi Zagreb.

Ovo kriminalističko istraživanje rezultat je međunarodne policijske suradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta te je ostvareno u suradnji i koordinaciji sa Saveznim uredom za istrage (FBI - Terenski ured Los Angeles) SAD-a, Federalnom policije Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) te EUROPOL-om.

Hrvatska policija u suradnji s partnerskim policijskim agencijama nastavlja prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza

Vezane vijesti: https://www.justice.gov/usao-cdca/pr/federal-authorities-seize-internet-domain-selling-malware-used-illegally-control-and
 

Priopćenja | Kibernetički napadi i sigurnost