U sklopu inicijative kolumbijske policije i u organizaciji EMPACT-a, EUROPOL-a te FRONTEX-a održan međunarodni operativno-strateški sastanak pod nazivom TYRONA

U borbi protiv uzlaznog trenda krijumčarenja kokaina prekoatlantskom rutom, sudionici su se fokusirali na jačanje suradnje i kapaciteta te razmjenu podataka između predstavnika redarstvenih vlasti država sudionica i agencija na globalnoj razini, s posebnim naglaskom i fokusom na analizu rizika u vezi navedenog trenda u pomorskim lukama s obje strane Atlantika

Foto: MUP RH

U organizaciji EMPACTA (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), Europola, FRONTEX-a te Ravnateljstva policije MUP-a RH, proteklih je dana u Zagrebu i Rijeci održan međunarodni operativno-strateški sastanak u sklopu inicijative kolumbijske policije, a vezano uz suzbijanje prekoatlantskog krijumčarenja kokaina. Hrvatska policija je, uz FRONTEX i španjolsku policiju, suvoditelj ove međunarodne aktivnosti naziva TYRONA. FRONTEX je upravo hrvatsku policiju odabrao za partnera i nositelja operacije COLBAL u sklopu početne faze uspostave akcije TYRONA. Ovu su akciju Hrvatska, Kolumbija i Frontex zajedno provodile 2018. godine s ciljem otkrivanja sumnjivih brodova.
 
O samoj važnosti sastanka, ali i poziciji i ugledu koji hrvatska policija ima u borbi protiv kriminaliteta droga na globalnoj razini, najbolje govori činjenica da je delegaciju kolumbijske policije predvodio direktor Uprave za borbu protiv droge Nacionalne policije Kolumbije (Dirección de Antinarcóticos de la Policía Nacional - DIRAN) pukovnik Edgar Cardenas Vesga.  O trenutnoj važnosti i aktualnosti problematike krijumčarenja kokaina na svjetskoj razini govori popis sudionika koji su uz kolumbijsku i hrvatsku policiju te Frontex, Europol  i EMPACT sudjelovali na sastanku, a to su predstavnici redarstvenih vlasti Španjolske, Portugala, Francuske, Belgije, Brazila, Nizozemske, Rumunjske  te predstavnici DEA-e (SAD), NCA (Velika Britanija) i  MAOC-a (Maritime Analysis and Operatones Centre - Narcotics/ Pomorski analitičko-operativni centar - droge).
 
Prvog dana radni je sastanak održan u amfiteatru Ravnateljstva policije u Zagrebu. Sudionicima iz Ravnateljstva policije obratili su se načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac i načelnik Službe kriminaliteta droga Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Dražen Rastović. Drugi dio sastanka održan je u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj u Rijeci. U sklopu ovog dijela  organiziran je posjet riječkoj pomorskoj luci, s obzirom na to da se navedenu luku svrstava u ulazne luke visokog rizika kada govorimo o krijumčarenju kokainom, a posebice u kontekstu gradnje novog terminala koji bi uskoro trebao udvostručiti kontejnerski promet u ovoj luci te planova tehničke potpore i opremanja luke u svrhu suzbijanja krijumčarenja. Na sastanku u Rijeci su, kao hrvatski predstavnici, sudjelovali voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka (SSKOK Rijeka) Božo Barbarić, pomoćnik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad te, kao predstavnik hrvatske Carinske uprave, pročelnik Carinarnice Rijeka Andrej Franulović.
 
Tijekom 2022. godine akcija TYRONA rezultirala je uspješnom profilacijom većeg broja prekooceanskih komercijalnih brodova na ruti od Kolumbije prema Europi te zapljenom ukupno preko 11 tona kokaina u 17 izdvojenih slučajeva zapljena u Kolumbiji, Ekvadoru i Kostarici, a čija su krajnja destinacija bile većinom europske luke.
 
Sastanak je rezultirao dogovorom svih sudionika o daljnjem nastavku i jačanju suradnje i kapaciteta u borbi protiv kriminaliteta droga te dinamičnoj razmjeni podataka na dnevnoj bazi između predstavnika redarstvenih vlasti država sudionica i agencija.

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja