U sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili kokain

Slika /Ilustracije/lisice.jpg

Kokain je bio namijenjen ilegalnom narko-tržištu Europske unije      

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe Rijeka, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjakom i 34-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.
 
Sumnja se da su se osumnjičeni od kolovoza 2020. pa do ožujka 2022. godine na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te u Republici Ekvador, međusobno povezali i udružili s više zasad nepoznatih osoba radi radi uspostave cjelokupnog krijumčarskog lanca trgovine drogom kokain, a sve u cilju ostvarenja nepripadne materijalne koristi kontinuiranom nabavkom i daljnjom preprodajom te omogućavanjem izvlačenja droge kokain i to iz kontejnera namijenjenih za iskrcaj u pomorskoj luci Rijeka, sve radi daljnjeg prijevoza, skladištenja i preprodaje droge kokain na ilegalnom narko-tržištu.
 
Naime, nakon što bi zasad nepoznate osobe na području Republike Ekvador osigurale nabavu većih količina kokaina visoke čistoće, radi plasiranja na ilegalnom narko-tržištu u zemljama Europske unije, drogu bi radi krijumčarenja ubacile i sakrile u odabrani kontejner s legalnim teretom, koji bi bio na putu prema Europi, sve do iskrcajne luke Rijeka.
 
Za potrebe samog izvlačenja kokaina angažirali su 37-godišnjaka i 34-godišnjaka te su ih prethodno upoznali s pozicijom u kontejneru gdje će se nalaziti skriveni kokain, a nakon čega su osumnjičeni u okviru dogovorenog plana i sukladno uputama, osiguravali sigurno izvlačenje kokaina u Luci Rijeka, a potom bi ga pohranili u skladištu i dalje prevozili.
 
Tako su se osumnjičeni, nakon što je kontejner s pakiranom robom (bananama) došao u Rijeku, u osobnom automobilu dovezli do praznog kontejnera te su u namjeri izvlačenja 150 paketa kokaina, težine od oko 174 kilograma prethodno skrivenog u stražnjoj oplati kontejnera, ušli u ispražnjeni kontejner te alatom probušili i odstranili zakovice, otvorili vrata i ploču koja je skrivala drogu.  
 
Kako su vidjeli da izgled i količina paketa ne odgovara izgledom i količini paketa u kojima se trebao nalaziti kokain, napustili su kontejner. U listopadu 2020. godine provedenom pretragom kontejnera pronađen je paket u kojem se nalazila droga kokain ukupne težine od 1001,61 gramate 32 paketa kvadratnog oblika koji su korišteni kao zamjenska materija u provedenoj kontroliranoj isporuci, s tim da bi se prodajom količine krijumčarene droge kokain od oko 174 kilograma na ilegalnom narko-tržištu u Republici Hrvatskoj stekla protupravna korist u iznosu od 43.500.000,00 kuna.
 
Dakle, osumnjičeni su znajući za cilj zločinačkog udruženja, u sastavu takvog udruženja prenijeli, uvezli, nabavili i posjedovali tvari koje su propisom proglašene drogom, a namijenjene su neovlaštenoj prodaji ili stavljanju na drugi način u promet.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su osumnjičene predali pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su podnijeli Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
 

Stranica