U Ravnateljstvu policije predstavljena internetska stranica „Web heroj“

Preventivna kampanja naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba“, provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite

FOTO: MUP RH

Danas, 21. prosinca, u Ravnateljstvu policije održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena internetska stranica „Web heroj“.

Projekt provodi Služba kibernetičke sigurnosti i Služba prevencije Ravnateljstva policije u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2024. godine, a s ciljem povećanja razine kibernetičke sigurnosti na području Hrvatske i EU.

Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba

Preventivna kampanja naziva „Web heroj“, pod sloganom „Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba“, provodi se kako bi se što većem broju građana približila važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

„Kad govorimo o kibernetičkom kriminalitetu i kriminalitetu putem društvenih mreža, govorimo o različitim vrstama prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično“, pojasnila je voditeljica Službe prevencije Sandra Veber, ujedno i voditeljica kampanje.

Kampanja „Web heroj“ je ponajviše usmjerena na tri ciljane skupine: opću populaciju građana, poslovne subjekte te djecu.

Tijekom iduće godine preventivna kampanja provodit će se kroz edukaciju građana putem tribina, videomaterijala, tv i radio spotova, društvenih mreža te letaka i brošura.

Materijalna šteta od kibernetičkih napada porasla na više od 9,7 milijuna eura

„U 2022. godini, od različitih oblika kibernetičkih napada, najčešće internetskih prijevara, šteta je iznosila šest milijuna eura, dok u isto vrijeme ove godine iznosi više od 9,7 milijuna eura. Time je vidljiv porast od gotovo 50 posto, što ukazuje kako je ova kampanja uistinu potrebna. Ove godine zabilježili smo 1781 kibernetički napad, od kojih 90 posto čine različiti oblici računalnih prijevara i to je porast od 11,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Zaključno, kriminal raste za 11 posto, dok materijalna šteta raste za 50 posto“, izjavio je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti Renato Grgurić, ujedno i voditelj projekta.

Ministarstvo unutarnjih poslova tijekom ove godine zaprimilo je 40-ak kaznenih prijava na štetu građana i trgovačkih društava kojima počinitelji šalju lažne, tzv. „phishing“ poruke, najčešće putem elektroničke pošte ili SMS-a u ime hrvatskih poslovnih banaka, u kojima traže da se ažurira aplikacija za internet bankarstvo, no ta poveznica vodi na lažne stranice banaka na kojima građani unose svoje osobne podatke i budu materijalno oštećeni. Materijalna šteta od samo tih 40-ak kaznenih prijava iznosi dva milijuna eura.

Savjeti

Kako se zaštititi:
  • budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;
  • nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;
  • ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;
  • nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.
 
No to nije sve! Puno korisnih savjeta o instalaciji raznih aplikacija, zlonamjernim softverima, internetskoj sigurnosti doma, sigurnom radu na daljinu možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj.

Dvaput provjerite prije nego što kliknete i ne dajte se navući!


 

Pisane vijesti | Kibernetički napadi i sigurnost