U preinačenom podvozju krijumčario migrante

Foto: MUP RH

Policijski službenici granične policije jučer ujutro su na Međunarodnom carinskom graničnom prijelazu Bajakovo otkrili vozilo s preinačenim podvozjem gdje su pronašli tri osobe koje su pokušavale izbjeći graničnu kontrolu.

Vozač osobnog vozila marke Citroen C8 bugarskih registracijskih oznaka, 39-godišnji državljanin Bugarske, pristupio je graničnoj kontroli na ulazu u Republiku Hrvatsku.  

Vodeći se procjenom vrste i karakteristika vozila, policijski službenici su posumnjali u krijumčarenje ljudi ili roba zbog čega su vozilo izdvojili na dodatnu kontrolu. U suradnji s djelatnicima carine, pregledom podvozja vozila uočili su prepravke, a potom i osobe koje su se skrivale u podvozju. Utvrđeno je da se radi o dvojici državljana Iraka i jednom državljaninu Afganistana.

Policijski službenici pronašli su trojicu stranih državljana u prostoru dimenzija 180x60x25 cm. Podnicu prostora čini građevinska oplata, ispod koje se nalazi izmijenjena cijev auspuha napravljena od profilne čelične cijevi dimenzija 8x2 cm. Također, na vozilu je preinačen i spremnik goriva, a kako bi se dobio veći prostor za skrivanje osoba. Prilikom pregleda vozila, policijski službenici osjetili su intenzivan miris goriva u podvozju što je kod njih dodatno pobudilo sumnju da bi se moglo raditi o preinačenom vozilu. S obzirom na preinake, lako je moglo doći do zapaljenja u vožnji i stradavanja osoba koje su se sakrivale u preinačenom „bunkeru“ što dovoljni govori o beskrupuloznosti krijumčara čiji je jedini cilj stjecanje materijalne koristi.

Zbog sumnje da je krijumčario nezakonite migrante, vozač je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, a nad trojicom stranih državljana proveden je upravni postupak sukladno Zakonu o strancima.  

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policija je nadležnom državnom odvjetništvu kazneno prijavila bugarskog državljanina zbog sumnje da je krijumčario ljude, odnosno počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj (čl. 326. Kaznenog zakona).

Dodatna informacija:
Aktivnosti policije s ciljem suzbijanja nezakonitih migracija, ali i borbe protiv kaznenih djela koja se vežu uz nezakonite migracije, se nastavljaju i u 2019. godini.
 
Prvenstveno su to krijumčari ljudima odnosno počinitelji koje prijavljujemo za kazneno djelo „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ iz članka 326. Kaznenog zakona.
 
Tijekom 2018. godine hrvatska je policija vlastitom aktivnošću otkrila i prijavila ukupno 619 kaznenih djela, odnosno 620 počinitelja tih djela. U usporedbi s 365 kaznenih djela u 2017. kada je prijavljena 321 osoba, policija je pojačala svoju otkrivačku aktivnosti za 69,6 posto.
 
Navedeni se trend nastavlja i u prvim mjesecima 2019. godine.
 
Naime, samo tijekom siječnja i veljače ove godine policijski su službenici otkrili i procesuirali 112 kaznenih djela krijumčarenja ljudima te prijavili ukupno 122 počinitelja. U odnosu na prva dva mjeseca 2018. godine to je povećanje od 148 posto otkrivenih i prijavljenih kaznenih djela, odnosno 154 posto više počinitelja. U odnosu na 2017. godinu radi se o povećanju od 448 posto otkrivenih kaznenih djela, odnosno 330 posto počinitelja.

Kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. Kaznenog zakona

Broj kaznenih djela
 
 
 
 

 
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Krijumčarenje ljudima