U globalnoj operaciji protiv trgovanja ljudima identificirano je 1 426 potencijalnih žrtava

Slika /Ilustracije/2023/Novi Projekt (12).jpg

Nakon provedenih akcijskih dana pokrenute su 224 nove istrage

FOTO: Ilustracija

Između 8. i 15. svibnja 2023. u 44 zemlje (25 država članica EU-a i 19 zemalja izvan EU-a) održana je globalna akcija usmjerena protiv trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala. Operaciju Globalni lanac (Global Chain), koja je uključivala EMPACT Joint Action Days protiv trgovine ljudima, vodila je Austrija, suvoditeljica Rumunjska, a koordinirali Europol, Frontex i INTERPOL. Zajedničke akcije uključile su širok raspon tijela za provođenje zakona, uključujući policiju, agencije za imigraciju i graničnu kontrolu, prometnu policiju, socijalne službe i službe za zaštitu djece.
 
Zajedničke aktivnosti usmjerene su na otkrivanje i razbijanje organiziranih kriminalnih skupina koje se bave trgovinom ljudima, posebice trgovinom djecom, seksualnim iskorištavanjem, prisilnim kriminalom i prisilnim prosjačenjem. Glavni ciljevi operacije Globalni lanac bili su identificirati, zaštititi i uputiti žrtve i potencijalne žrtve trgovanja ljudima za pomoć. Konkretne akcije usmjerene su na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorištavaju žrtve podrijetlom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, zapadnog Balkana i Ukrajine. Zajedničko i koordinirano djelovanje različitih tijela stoga je bilo ključno za razvoj operativnih aktivnosti.
 
 
212 uhićenja i 138 osumnjičenih trgovaca identificirano u zajedničkim naporima protiv trgovine ljudima
 
Trajne radnje provedbe na terenu dovele su do 212 uhićenja i identificiranja 1 426 potencijalnih žrtava, dok su pokrenute 244 nove istrage. Vlasti su bile prisutne na graničnim prijelazima i glavnim prometnim čvorištima kako bi identificirale potencijalne žrtve i osumnjičenike, a zemlje su prilagodile svoje operativne aktivnosti vrstama trgovine ljudima koje prevladavaju u njihovim regijama. Ukupno su nadzirana 8 644 leta, a aktivno su nadzirana 3 984 granična prijelaza. Europol, Frontex i INTERPOL koordinirali su operacijom u jedinstvenom pokušaju udruživanja snaga protiv trgovaca ljudima koji su aktivni diljem svijeta.
 
Tijekom ovih zajedničkih operativnih akcija, oko 130 000 službenika diljem svijeta provjerilo je:
 
  • 1,6 milijuna ljudi
  • 25 400 lokacija
  • 153 300 vozila
  • 72 850 dokumenata
 
Operativne aktivnosti planirane su tijekom sastanka čiji je domaćin bio Frontex, a koordinirane su iz koordinacijskog centra čiji je domaćin INTERPOL. Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio 24/7 operativnu analitičku podršku tijekom tjedna akcije.
 
Operativni naglasci
 
• Istražitelji u Švedskoj identificirali su pet maloljetnih dječaka na poznatom prostoru za prosjačenje, u društvu 19-godišnjeg mladića. U svojim izjavama dječaci su naveli da im je odrasla osoba bila šef, nadgledajući njihovo prosjačenje.
• U Srbiji je uhićeno šest osumnjičenika za seksualno iskorištavanje 10 žena, a jedan osumnjičenik za iskorištavanje jedne žene u vidu prisiljavanja na prosjačenje i prisiljavanje na kriminal.
• Rumunjske vlasti provele su 19 pretraga kuća i uhitile četiri osobe osumnjičene za radno iskorištavanje najmanje osam žrtava.
• U Sjevernoj Makedoniji uhićeno je 11 osumnjičenih za seksualno iskorištavanje maloljetnika i trgovinu ljudima.
• U Kolumbiji je identificirano 27 žrtava seksualnog iskorištavanja, a sedam osumnjičenih je uhićeno.
 
 
Djeca: najosjetljivije žrtve neprijavljenog zločina
 
Trgovci ljudima ciljaju najugroženije skupine, uključujući djecu. Maloljetnicima se trguje radi seksualnog i radnog iskorištavanja. Kriminalci tjeraju djecu na prosjačenje ili čine razne zločine, poput krijumčarenja ilegalne robe i sitnog kriminala. Trgovina djecom i dalje se u velikoj mjeri nedovoljno prijavljuje. Unutar EU-a djecom uglavnom trguju njihovi rođaci. Ove zločinačke organizacije, povezane velikim mrežama klanova, djeluju u nekoliko zemalja i premještaju djecu preko granica. Maloljetnici iz zemalja izvan EU-a mogu postati žrtve trgovaca ljudima koji surađuju s odraslim osobama koje prate djecu, pretvarajući se da su njihovi rođaci ili zakonski skrbnici.
 
Države članice EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija , Španjolska i Švedska.
 
Zemlje koje nisu članice EU: Albanija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Brazil, Kolumbija, Island, Kosovo*, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Filipini, Srbija, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države i Vijetnam.
 
* Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju neovisnosti Kosova.
 
Europska multidisciplinarna platforma protiv kriminalnih prijetnji (EMPACT) bavi se najvažnijim prijetnjama organiziranog i ozbiljnog međunarodnog kriminala koji pogađa EU. EMPACT jača obavještajnu, stratešku i operativnu suradnju između nacionalnih vlasti, institucija i tijela EU-a te međunarodnih partnera. EMPACT se odvija u četverogodišnjim ciklusima s fokusom na zajedničke prioritete kriminala u EU-u.
 

Priopćenja