Turistička sezona 2020. – izazovna, ali sigurna!

Slika /slike/2020/16-09-sigurna-turisticka-sezona.jpg

Unatoč izazovnoj sezoni, strani turisti nisu promijenili mišljenje o Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu, te se nadamo da će to, s punim povjerenjem, učiniti i iduće godine

Foto: PU istarska/PU splitsko-dalmatinska/ilustracija

Sredina mjeseca rujna uobičajeno je vrijeme završetka rada MUP-ovog Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, pa niti ove, iako van serijske i izvanredne godine, nema odstupanja od ustaljenih pravila.

Stožer je završio s radom 15. rujna, a Republika Hrvatska turističku je sezonu, unatoč epidemiološkim izazovima i mnogim drugim izazovima privela kraju s rezultatima koji su, u pozitivnom smislu, daleko nadmašili sva predviđanja.

I s pozicije Ministarstva unutarnjih poslova i hrvatske policije, turistička sezona 2020. godine bila je uspješna, budući da je unatoč posebnim epidemiološkim uvjetima stanje sigurnosti cijelo ljeto bilo stabilno i povoljno.

U svemu tome, najviše ohrabruje činjenica da su posjetitelji Hrvatsku i ove godine odabirali zbog toga što je unatoč aktualnim okolnostima i propisanim mjerama i dalje doživljavaju kao sigurno odredište za odmor i opuštanje, kako se da iščitati iz anketa i istraživanja turističkih tržišta.
 

Doprinos policije turizmu

I policijske uprave su svoj rad u svim segmentima, pa tako i u ovom, prilagodile novom normalnom. Tako su pred ljeto radile sigurnosne procjene, točnije procjene rizika u odnosu na potencijalne poremećaje izazvane epidemijom, te je zbog očekivano manjeg broja turista, iz kontinentalnih uprava u priobalne na ispomoć upućen manji broj policijskih službenika nego prethodnih godina, primarno temeljne i prometne policije.

Iz istog razloga, očekivanog manjeg broja turista, u smanjenom se opsegu proveo i poznati projekt naše policije, Sigurna turistička sezona, koji je sad već svojevrstan brand hrvatske policije. Zbog dolaska manjeg broja njihovih sunarodnjaka, ljetos su na našoj obali boravila 34 strana policajca iz 9 policijskih organizacija i 8 država (Mađarska, Austrija, Slovačka, SD Bavarska, Poljska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te SD Berlin).Policijska ljetna operativna centrala u Zadru i potpora hrvatskom turizmu u sigurnosnom smislu - Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone - svoj ovosezonski rad započeo je 17. lipnja, a uz redovne operativne poslove iz nadležnosti policije i MUP-a, posebnu pozornost dao je nadzornoj i koordinacijskoj ulozi te suradnji s drugim nadležnim tijelima kod poduzimanja mjera zbog sprječavanja širenja bolesti  COVID-19.

Stožer je radio neprekidno, 24 sata na dan, a MUP je svoje djelovanje usklađivao s Ministarstvom turizma, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Poreznom upravom, Carinskom upravom, Državnim inspektoratom i drugim državnim tijelima. U odnosu na dotadašnju praksu, u njegov rad je iz razumljivih razloga uključena i civilna zaštita te, naravno, epidemiološke službe. Stožer je kao i prethodnih godina pratio nezakonite migracije, požare, stanje u prometu i na moru, stanje kriminaliteta i javnog reda i mira, a novitet vezan uz novo uključene službe i zbog poduzimanja promptnih aktivnosti iz svoje nadležnosti, bilo je praćenje situacije vezane uz epidemiju korona virusom.
 

Stanje sigurnosti tijekom ljeta

Pokazatelji su pozitivni po svim segmentima. Stanje javnog reda i mira i opće sigurnosti i u ovim izvanrednim okolnostima bilo je zadovoljavajuće, bez obzira što je tijekom srpnja i kolovoza zabilježeno neznatno povećanje broja prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto razdoblje lani, za 2,3 posto. Tijekom tri ljetna mjeseca smanjen je broj prometnih nesreća s poginulima za 2,6 posto, ali je 5 osoba više smrtno stradalo nego li u istom razdoblju 2019. godine. Uz to, prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama bilo je manje za 15 posto, a s materijalnom štetom za 9 posto. Ipak, tijekom srpnja i kolovoza na našim su prometnicama smrtno stradala dva strana državljanina više nego lani (8 naspram njih 6), međutim teško ozlijeđenih je bilo manje za 47 posto, a lakše za 53,1 posto, što je znatno smanjenje.
 

Granični prijelazi

Promet putnika na graničnim prijelazima smanjio se za 60 posto u 46 posto manje prijevoznih sredstava. Konkretnije, od 15. lipnja do 7. rujna, preko naših prijelaza prešlo je nešto manje od 25 milijuna osoba u 4 milijuna vozila, dok je 2019. godine ta brojka iznosila oko 62 milijuna osoba u 7,2 milijuna vozila. Najfrekventniji granični prijelazi bili su Macelj, Kaštel, Plovanija, Rupa, Goričan, Bregana, Pasjak i Bajakovo. Najdulje se za prelazak granice čekalo 2 i pol sata, dok je prosječno vrijeme prelaska pri najvećoj frekvenciji putnika i vozila bilo između sat i dva. Kod ubrzanja protoka prometa znatnu je ulogu odigralo i uspostavljanje zasebnih ulaznih entercroatia prometnih traka na Plovaniji, Rupi, Macelju i Bregani, za sve one koji su svoj dolazak najavili putem aplikacije Enter Croatia.  
Službenici pomorske policije sudjelovali su i u akcijama traganja i spašavanja na moru, pa je u 19 provedenih akcija tijekom tri ljetna mjeseca spašeno 20 osoba.
 

Kriminalitet na štetu stranih državljana

U promatranom razdoblju na području morskih policijskih uprava smanjio se broj kaznenih djela izvršenih na štetu stranih državljana za 51,7 posto u odnosu na lani, a za 24,5 posto kaznenih djela koja su stranci počinili. Strani državljani najčešće su oštećeni kaznenim djelima krađa, teških krađa i prijetnji, a uz krađe i teške krađe sami najčešće prijete, krivotvore isprave, izazivaju prometne nesreće te protuzakonito ulaze, kreću se i borave u Hrvatskoj.
Što se tiče požara, u tri ljetna mjeseca zabilježeno ih je 4,4 posto više nego lani.
 

MUP na razini zadatka

Ministarstvo unutarnjih poslova, zaduženo za sigurnost, i tijekom ove, atipične turističke sezone ostalo je na razini zadatka, te vjerujemo znatno pridonijelo uspješnosti hrvatskog turizma općenito i činjenici da strani turisti nisu promijenili mišljenje o Republici Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu, te se nadamo da će i iduće godine s punim povjerenjem odabrati Hrvatsku za godišnji odmor.
 

Pisane vijesti | Kaznena djela i zakon