Troje uhićenih, među njima i policijski službenik

Slika /Ilustracije/RH MUP novi.jpg

Osumnjičeni policijski službenik angažirao je trećeosumnjičenog, te su zajedno s drugoosumnjičenim inscenirali kazneno djelo „Prijetnje“, na štetu drugoosumnjičenog


Policijski službenici službe kriminalističke policije Policijske uprave koprivničko - križevačke, proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana i to 47-, 45- i 53- godišnjakom, od kojih je jedan policijski službenik, zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“, „Pomaganje u zlouoprabi položaja i ovlasti“ i „Trgovanje utjecajem“.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je drugoosumnjičeni kod prijavljivanja kaznenog djela koje se progoni po privatnoj tužbi koristeći svoj autoritet dužnosnika zatražio od prvoosumnjičenog policijskog službenika da poduzme potrebne radnje kako bi se stvorila osnova za pokretanje kriminalističkog istraživanja kaznenog djela po službenoj dužnosti.

U nakani da mu omogući pribavljanje takvih podataka prvoosumnjičeni je angažirao trećeosumnjičenog, te su zajedno s drugoosumnjičenim inscenirali kazneno djelo „Prijetnje“, na štetu drugoosumnjičenog, a koje se progoni po službenoj dužnosti.
Nakon toga je drugoosumnjičeni podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela „Prijetnja“ iz članka 139. st. 2. i 3. Kaznenog zakona, koje se progoni po službenoj dužnosti, a po kojoj prijavi je postupao prvoosumnjičeni, inače policijski službenik, te je poduzimao mjere i radnje kako bi o rezultatima i sa informacijama upoznavao drugoosumnjičenog. Takve dobivene informacije, koje su tajne, drugoosumnjičeni je koristio u svoje privatne svrhe.

Također, tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je osumnjičeni policijski službenik, kojem su u okviru službe bile dostupne informacije o provođenju posebnih dokaznih radnji nad određenim osobama, te informacije ustupio osobi nad kojom su se provodile spomenute radnje, a kako bi omogućio da više osoba izbjegne kazneni progon i sakrije dokaze o počinjenju kaznenih djela.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog.

Protiv osumnjičenog policijskog službenika načelnik Policijske uprave međimurske donio je rješenje o udaljenju iz službe. 
 

Stranica