Tribina „Smije li ratnik plakati“

Mladi policijski službenik, veliki entuzijast i emotivac, svojom je pričom, jednostavnošću i otvorenošću kojima je opisivao odrastanje bez oca, školovanje, policijski posao i sportsku karijeru, pridobio i nadahnuo studente okupljene na tribini

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, u četvrtak, 15. studenoga, održana je tribina povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, na kojoj je gost bio policijski službenik Policijske uprave brodsko-posavske, Krešimić Šimić, autor knjige „Suze moje duše“ i autobiografskog dokumentarnog filma „Smije li ratnik plakati“, po čijem je imenu nazvana i ova tribina.

Njegov film, u što su se danas uvjerili i sudionici istoimene tribine, spaja ljubav prema domovini kroz emociju djeteta poginulog hrvatskog branitelja, policajca i sportaša, te na jedinstven način povezuje sport i stalna nastojanja policije u borbi protiv svih oblika nasilja, razvijanju kulture tolerancije i dijaloga, ali i podsjeća na važnost očuvanja digniteta Domovinskog rata. Cijeli je snimljen tijekom ultramaratona Zagreb-Vukovar, dugog 344 kilometra, kojega je Šimić pretrčao već nekoliko puta.

Oba uratka ovog 30-godišnjeg interventnog policajca, člana Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije i ultramaratonca, jednog od vrhunskih sportaša Ministarstva unutarnjih poslova, okupljenim studentima i profesorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta, predstavljena su interaktivno, kroz razgovor kojega je vodio sveučilišni kapelan, velečasni Odilon Singbo, a u koji su uklopljena i pitanja publike.

Mladi policijski službenik, veliki entuzijast i emotivac, svojom je pričom, jednostavnošću i otvorenošću kojima je opisivao odrastanje bez oca, školovanje, policijski posao i sportsku karijeru, pridobio i nadahnuo studente okupljene na tribini, kojima je, kako je sam pojasnio, došao prenijeti poruke i pomoći im da potrče sebi ususret. Ipak, najveći interes pobudilo je njegovo detaljno, duhovito  anegdotalno prisjećanje na snimanje samog filma, koji je premijerno prikazan u kinu „Europa“, gdje se u sklopu obilježavanja Dana policije 2018. održala promocija sportskih uspjeha policijskih službenika. Krešimir Šimić svoje sportske uspjehe niže od djetinjstva kada je sudjelovao na atletskim prvenstvima Hrvatske i raznim međunarodnim natjecanjima. Bio je tada viceprvak Hrvatske, a u 21. godini postao je najmlađi ultramaratonac u Europskoj uniji. Uz Policijsku akademiju, završio je i Fakultet kineziologije, a današnja, prva tribina na kojoj je predstavljao svoja autorska djela, koja objedinjuju sve njegove ljubavi, organizirana je na inicijativu studentice Katoličkog sveučilišta, njegove kolegice trkačice. Šimić je dosad imao tri javne projekcije svoga filma, a kako kaže, već ima i ideje za nove projekte.  


Pisane vijesti | Društvo i zajednica