Trčanjem u ružičastom protiv vršnjačkog nasilja

Oko pet stotina učenika petih razreda i policijskih službenika odjenulo je danas ružičaste majice i otrčalo krug pulskim ulicama ne bi li upozorili javnost na problem vršnjačkog nasilja i poslali jasnu poruku da nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja te da na njega treba odmah reagirati i pomoći kako djetetu koje trpi nasilje, tako i djetetu koje koristi nasilje.

Foto: PU istarska

Riječ je o manifestaciji koju već četvrtu godinu za redom organiziraju Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule posljednje srijede u veljači, kada se obilježava Dan ružičastih majica. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj oboljeloj majci, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je obilježavanja tog dana 2014. godine inicirao Centar za edukaciju i prevenciju nasilja, a 2017. godine Hrvatski Sabor izglasao je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Kako bi poslali jasnu poruku da je nasilje među mladima ozbiljan problem, u čije rješavanje se treba uključiti cjelokupna zajednica, Policijska uprava istarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pule organizirali su sada već tradicionalnu utrku, u kojoj je sudjelovalo stotinjak policijskih službenika iz gotovo svih policijskih postaja u Istri te više od četiri stotine učenika petih razreda svih osnovnih škola s pulskog područja. Sudionici utrke nosili su ružičaste majice u znak podrške borbi protiv vršnjačkog nasilja, a umjesto startnih brojeva, na majicama su imali vlastite poruke protiv nasilja. Poruke protiv nasilja učenici pulskih škola izradili su zajedno sa svojim profesorima, koji su im održali i prigodna predavanja o problematici vršnjačkog nasilja, temeljem materijala kojeg su pripremili policijski službenici. Osim poruka koje su učenici nosili na majicama, svaka škola napravila je i nekoliko poruka protiv nasilja, koje su bile dio scenografije na Trgu Portarata, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program. 

Program je započeo glazbenim izvedbama djece iz Studija glazbene kreativnosti ''Čarobna frula'', pod ravnateljstvom profesorice Tatiane Giorgi te porukama protiv nasilja, koje su pročitali učenici OŠ Centar, a potom su se prisutnima obratili istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić, koji su pozvali mlade da razvijaju dobre međuljudske odnose i da nasilje nije način rješavanja problema.  Načelnik PU istarske Alen Klabot zahvalio je svima koji su odlučili ulicama Pule prenijeti poruku o nenasilju. ''Drago mi je da već četvrtu godinu policija organizira ovu utrku kako bi upozorila na problem nasilja među mladima. Ovdje smo kako bismo poslali jasnu poruku da nasilje nije prihvatljivo, da ne možemo zatvarati oči pred njim i da svaki oblik nasilja treba prijaviti treba prijaviti'' istaknuo je načelnik PU istarske i pozvao sve da kažu jasno STOP NASILJU MEĐU MLADIMA!

Utrka, koju su pratile i policijske biciklističke ophodnje, startala je u podne, a nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, djeca su nastavila s glazbenim programom. Svakako je bitno naglasiti da je svoju podršku ovoj manifestaciji dalo i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje autorskih glazbenih djela javnosti, bez naplate autorske naknade.

Osim što su uživali u prigodnom programu, svi sudionici utrke zasladili su se i toplim čajem i fritulama, za čije spremanje su zaslužni djelatnici pulskog Studentskog centra, koji su na taj način također dali svoju podršku borbi protiv vršnjačkog nasilja. Osim njih, svoju podršku manifestaciji dali su i Triatlon savez Istarske županije, Pula Film Festival, Pulapromet, Radio Pula te svi građani koji su pljeskom podržali sudionike današnje utrke.

Nasilje među mladima

Nasilje među mladima uključuje širok spektar neprihvatljivog ponašanja među djecom – od nazivanja pogrdnim imenima, prijetnji, ogovaranja, ignoriranja, omalovažavanja pa sve do fizičkih sukoba, nerijetko i uz primjenu oružja. Među mladima je osobito zabrinjavajuće nasilništvo ili tzv. bullying, a radi se o obliku agresivnog ponašanja, koje obično traje duže vrijeme te je opetovano usmjereno na istu osobu, od strane jednog ili više učenika (jači protiv slabijeg ili grupa protiv pojedinca). Ono s čime se policijski službenici u posljednje vrijeme sve češće susreću je i nasilje među mladima koje se događa u virtualnom svijetu, odnosno putem interneta, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje.

U 2018. godini, na području PU istarske,  po problematici vršnjačkog nasilja evidentirano je ukupno 30 kaznenih djela, i to 17 kaznenih djela prijetnje, 12 kaznenih djela tjelesne ozljede i jedno kazneno djelo teške tjelesne ozljede.  Evidentiran je i određen broj događaja u kojima nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela ni prekršaja, no policija je i o tim slučajevima obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb i državno odvjetništvo za mladež. Osim što djeluje represivno kad se nasilje dogodi, policija ima i preventivnu ulogu u suzbijanju vršnjačkog nasilja. Surađuje s obrazovnim institucijama, zdravstvenim djelatnicima, centrima za socijalnu skrb i drugim službama te nastoji osvijestiti javnost da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja i da ga treba prijaviti. Policijski službenici sudjeluju u raznim radionicama s djecom, drže predavanja u školama za učenike i roditelje, organiziraju radne sastanke svih mjerodavnih institucija i direktnim kontaktom s građanima nastoje ukazati na ozbiljnost problema i stvoriti s njima osjećaj povjerenja.

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!

Ostani smiren i ne pokazuj strah.

Makni se što prije od napadača ili izazivača.

Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.

Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.

Povjeri se odrasloj osobi – nisi ''tužibaba'' ako prijaviš nasilje.

Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!

Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.

Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.

Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim.

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!

Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.

Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.

Ne potičite dijete na osvećivanje.

Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.

Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.

Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.

Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.

Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti.

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.


Pisane vijesti | Društvo i zajednica