Tijekom božićnog vikenda najviše prekoračenja brzine – najviše čak 216 km/h

Slika /Ilustracije/Promet/zimski uvjeti1.jpg

Podsjećamo vozače na zimske uvjete na cestama i obvezu korištenja propisane opreme

FOTO: Ilustracija

Tijekom blagdanskog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista. Aktivnosti policije posebno su usmjerene i prema ponavljačima  - recidivistima  - teških prekršaja u prometu.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 24. – 26. prosinca 2021. godine utvrdili su ukupno 1.279 prekršaja od čega izdvajamo:

- 182 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
- 360 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
- 78 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 22 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave  zagrebačke, 28 takvih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u količini od 2,71 g/kg izmjerena je kod počinitelja na području Policijske uprave koprivničko – križevačke, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave vukovarsko - srijemske, 216 km/h.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava istarska s 61 takvim prekršajem. Vozači s područja Policijske uprave sisačko-moslavačke najviše nisu koristili sigurnosni pojas (njih 25) te su najviše nepropisno koristili mobitel za vrijeme vožnje – 8 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godine (51 takav prekršaj), kojima je najčešće izmjerena koncentracija do 0,5 g/kg te od 0,51 do 1,00 g/kg, a najčešća izmjerena koncentracija tijekom provođenja aktivnosti je bila od 1,01 do 1,5 g/kg.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 12 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 13 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 11, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilom – 1 i upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 1.

Iz tog razloga 7 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju 24. 12. – 26. 12. 2021. godine, na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 69 prometnih nesreća s nastradalim osobama od kojih 14 pripada kategoriji teških prometnih nesreća. U navedenim nesrećama dvije su osobe smrtno stradale, 14 osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 2 osobe lakše su ozlijeđene.

Prema statističkim pokazateljima u jedanaest mjeseci 2021. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 274 osobe, što je 49 osoba ili 21,8% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine (225 poginulih osoba).

S ciljem daljnjeg smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Savjeti sudionicima u prometu
 
  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
  • u razdoblju od 01. studenog 2021. do 31. ožujka 2022. godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
  • U razdoblju od 15. studenog 2021. do 15. travnja 2022. godine, na većini autocesta i državnih cesta čije se dionice nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske, obaveza je korištenja zimske opreme na vozilima. Popis prometnica naveden je u Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  („NN“ br. 121/20.).Preporuka je da se i na ostalim cestama u navedenom razdoblju koriste zimske gume na vozilima, dok je obaveza njihovog korištenja na cestama koje nisu obuhvaćene navedenom Odlukom, propisana kada su na kolniku zimski uvjeti.
  • Više o korištenju zimske opreme na vozilima, možete pronaći na našoj poveznici: https://policija.gov.hr/vijesti/koristenje-zimske-opreme-na-vozilima-obvezno-od-15-studenog-do-15-travnja/5764




 

Pisane vijesti | Promet i vozila