Svečanost povodom završetka školovanja učenika 4. razreda Policijske škole „Josip Jović“

„Stavljate se u službu domovine Hrvatske, u službu svog naroda, u službu svih  građana te - kroz dosljednu provedbu zakona - postajete odgovorni za njihovu sigurnost te zaštitu njihovih prava i sloboda“ - istaknuo je glavni ravnatelj policije Nikola Milina

FOTO: MUP RH

Danas, 21. lipnja 2024. godine, na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održana je svečana prisega povodom završetka školovanja učenica i učenika 4. razreda Policijske škole Policijske škole „Josip Jović“.

Uz glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, svečanosti su prisustvovali izaslanik ministra Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije državni tajnik Juro Martinović, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Željko Prša, ravnateljica Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Renata Pernek Miklenić, zamjenici glavnog ravnatelja policije Damir Barić i Jozo Šuker, načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač, biskupski vikar za pastoral MUP-a vlč. Frano Musić te mnogobrojni članovi obitelji polaznika, njihovi nastavnici i drugi dragi uzvanici.

Svečanost je započela podnošenjem prijavka glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini, intoniranjem himne i minutom šutnje za sve poginule policijske službenike.

Obraćanje načelnika Policijske Akademije Josipa Ćelića

Na samom početku prisutnima se obratio načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić, koji je podsjetio kako su hrvatski redarstvenici postavili temelje i bili začetak - i oružanih snaga - i hrvatske policije:

„Neka domoljublje i samopouzdanje koje je njih tada vodilo, danas bude i vaša nit vodilja u služenju građanima i brizi za sigurnost i mir Republike Hrvatske. Stoga, budite svjesni naše povijesti, ali dajte sve od sebe kako biste postali još obrazovaniji, profesionalniji i ponosni pripadnici hrvatske policije. Vi ste snaga koja pokreće naš policijski sustav i nezaustavljivo ga tjera naprijed, donoseći tako sigurnost našim građanima. Vjerujem da ćete sva ona znanja i vještine koje su vam prenijeli nastavnici Policijske škole „Josip Jović“, uspješno primijeniti u vježbeničkom dijelu vašeg obrazovanja u policijskim postajama diljem Lijepe naše. Zato čuvajte vlastiti ugled i ugled hrvatske policije.“

Program je uspješno završilo 93 učenika i učenica, od kojih se 73 školovalo za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova, a 20 ih se školovalo za potrebe Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Zajednička izobrazba s budućim službenicima pravosudne policije

„Naglasio bih kako je u svijetu rastućih sigurnosnih rizika, brzog razvoja tehnologije i pojave novih vrsta kriminala, važno imati snažnu i profesionalnu policiju. Priroda vašeg posla bit će izrazito dinamična i zahtjevna, suočavat ćete se s počiniteljima najtežih kaznenih djela, zato vaš posao nije samo posao, već poziv. Ne štitite samo osobe i imovinu, već čuvate sigurnost našeg društva u cjelini. Svjesni smo da suradnja između naša dva sustava mora biti brza, učinkovita i moderna, a zajedničkom  izobrazbom stvaramo temelje takve suradnje“, izjavio je izaslanik ministra Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije državni tajnik Juro Martinović.

Učenice i učenici su bili izuzetno aktivni kroz demo timove Sporta i samoobrane, Policijskog naoružanja i gađanja, zbor i tamburaški orkestar i vrlo uspješnu dramsku skupinu koja je 2023. i 2024. sudjelovala na smotri LiDraNo s dvije odlične predstave koje su sami osmislili i izvodili te su sudjelovali i na velikom broju obilježavanja obljetnica iz Domovinskog rata i datuma važnih za povijest suvremene Hrvatske.

Osim toga, bili su vrlo aktivno uključeni u promidžbene aktivnosti, odnosno promociju Policijske škole „Josip Jović“ i zanimanja policajac/policajka.

Naglasci glavnog ravnatelja policije Nikole Miline

 „Stavljate se u službu domovine Hrvatske, u službu svog naroda, u službu svih  građana te - kroz dosljednu provedbu zakona - postajete odgovorni za njihovu sigurnost te zaštitu njihovih prava i sloboda. Činjenica da ćete to ponekad činiti riskirajući i vlastiti život, naš - policijski poziv - čini još časnijim i odgovornijim“, istaknuo je u svom obraćanju glavni ravnatelj policije Nikola Milina te dodao:

„Bit ćete hrabri i pošteni, a svoj posao obavljati profesionalno, neovisno i transparentno. Jer samo takav rad - kada opći interes stavite ispred osobnog, kada stručno rješavate izazove, kada bezuvjetno branite slabije, posebice žene, djecu i starije osobe - može vam priskrbiti osobni integritet i uvažavanje cjelokupne zajednice. Buduće policijske službenice i službenici, dobro došli u redove hrvatske policije! Neka vas čuva Sveti Mihovil - naš nebeski zaštitnik!“.

Među 73 maturanata, koji će svoj profesionalni put nastaviti u Ministarstvu unutarnjih poslova, 32 su žene, odnosno 43 %, čime je zadržan trend visokog udjela žena u generaciji, a upravo su tri učenice postigle i najbolje uspjehe u klasi.

Riječ u ime cijele generacije

U ime polaznika II. Klase Programa dvogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, prisutnima se obratila maturantica Iva Lucić:

„Sada kad završavamo ovu etapu našeg obrazovanja, osjećamo se spremni nositi odoru s ponosom i odgovornošću. Ovdje smo naučili cijeniti važnost timskog rada. Uspjeh nije individualan, već rezultat zajedničkih napora i požrtvovnosti svih nas. Obrazovanje koje smo ovdje stekli nije samo stručno znanje, već moralne i etičke vrijednosti koje su temelj policijskog posla. Spremni smo nositi se s izazovima i odgovorno obavljati našu dužnost prema zajednici. Hvala vam na vjerovanju u nas i poticanju da budemo najbolja verzija sebe. Sretni smo što smo dio ove zajednice te se radujemo budućnosti koja je pred nama“.

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje