Svečana primopredaja opreme za Specijalnu policiju

Donacija četiri kombi vozila marke Mercedes – Benz SPRINTER 319 CDI FURGON DUGI s dodatnom ugrađenom opremom u ukupnoj vrijednosti od 2.437.180,00 kuna doprinijet će radu Specijalne policije

U Ravnateljstvu policije u petak, 28. veljače, održana je svečana primopredaja darovane opreme Ministarstvu unutarnjih poslova RH za potrebe Specijalne policije od strane Ravnateljstva pokrajinskih interventnih policija SR Njemačke.

U ime Ravnateljstva policije Darovnicu je potpisao glavni ravnatelj policije Nikola Milina, dok je u ime Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu potpisnik Darovnice bio veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Nje. E. dr. Robert Klinke.

Donacija četiri kombi vozila marke Mercedes – Benz SPRINTER 319 CDI FURGON DUGI s dodatnom ugrađenom opremom u ukupnoj vrijednosti od 2.437.180,00 kuna doprinijet će radu specijalne policije posebice zbog dodatno ugrađene sofisticirane komunikacijske opreme.

„Današnjom vrijednom donacijom od strane Ravnateljstva pokrajinskih interventnih policija Savezne Republike Njemačke još više ćemo osnažiti kapacitete naše Specijalne jedinice koja će donirana vozila sa svom ugrađenom sofisticiranom komunikacijskom opremom redovito koristiti prilikom izvršavanja najsloženijih zadaća“, kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Nje. E. dr. Robert Klinke je rekao kako je ovaj čin potpisivanja znak visoke kvalitete suradnje njemačke i hrvatske specijalne policije te kako su ova četiri vozila zapravo male mobilne jedinice koja doprinose i vlastitoj sigurnosti policijskih službenika te im omogućuju da imaju mobilan ured.

Inače, svečanost primopredaje vozila održana je u sklopu radnog posjeta ravnatelja interventnih policija saveznih zemalja SR Njemačke Andreasa Backhoffa i suradnika Ravnateljstvu policije. S njemačke strane na sastanku održanom u četvrtak, 27. veljače u Ravnateljstvu policije su sudjelovali i časnik za vezu u Veleposlanstvu SR Njemačke u Zagrebu Uwe Dietrich te pomoćnica časnika za vezu Kristina Pavlek. Tijekom sastanka, sudionici su istaknuli važnost dosadašnje uspješne suradnje koja je temeljena na međusobnim partnerskim i prijateljskim odnosima.

Njemački predstavnici su naglasili kako hrvatsku policiju smatraju pouzdanim partnerom s kojim su sudjelovali u mnogo zajedničkih projekata. Posebno su istaknuli značajan napredak koji je hrvatska policija postigla u prethodnim godinama te izrazili svoju spremnost na nastavak suradnje tijekom koje bi se zajednička iskustva naših policija prenosila i na policije država u okruženju, koje će tek postati članice Europske unije.
 
„Zadovoljan sam i zbog činjenice da smo na jučerašnjem bilateralnom sastanku s njemačkim kolegama na čelu s gosp. Backhoffom u potpunosti detaljizirali područje naše daljnje suradnje, posebice u odnosu na suradnju naših specijalnih jedinica, interventnih jedinica kao i suradnju u području prevencije kriminaliteta, kao i zajedničkim projektima u koje bi uključili zemlje u regiji“, kazao je glavni ravnatelj policije osvrnuvši se na jučerašnji sastanak.

Naime, suradnja hrvatske i njemačke policije traje već gotovo 20 godina te je njemačka policija kroz sustavnu financijsku i stručnu potporu hrvatskoj policiji postala jedan od ključnih strateških partnera. Tijekom proteklih godina temeljem zajedničkih planiranih aktivnosti gotovo u svim područjima policijskog rada sustavno se provode zajedničke edukacije, vježbe, organiziraju studijski posjeti s ciljem transfera znanja u skladu s najvišim europskim standardima.
 

Pisane vijesti | Međunarodna pomoć i razvoj