Svečana akademija povodom 20. obljetnice osnutka interventne policije u Hrvatskoj

Kroz proteklih dvadeset godina postala je etablirana snaga koja je nositelj ili sudionik svih većih i važnijih sigurnosnih događanja na državnoj razini

Foto: MUP

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, u petak, 17. rujna održana je Svečana akademija povodom 20. obljetnice osnutka interventne policije u Hrvatskoj.

Naime, Interventna jedinica policije nastala je kao ustrojstveni oblik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske definiran kao strateška snaga Ravnateljstva policije i taktička snaga policijskih uprava radi izvršavanja složenijih poslova iz djelokruga rada. Kroz proteklih dvadeset godina postala je etablirana snaga koja je nositelj ili sudionik svih većih i važnijih sigurnosnih događanja, od svakodnevnih jednostavnijih postupanja pa do složenih velikih intervencija i osiguranja na državnoj razini.

Današnjoj svečanosti u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu prisustvovali su: državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, kao izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr.sc Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina s najbližim suradnicima, glavna tajnica MUP-a Sanda Šimić Petrinjak, general pukovnik u miru i posebni savjetnik Mladen Markač, zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić te drugi rukovoditelji ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i MUP-a.

Državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović je u svom obraćanju istaknula kako je u odnosu na prethodne godine porasla potreba za uključivanjem interventne policije u razne svakodnevne poslove i zadaće te se značajno proširila i vrsta i tematika tih poslova koje interventna policija obavlja.

„Svjesni smo da je hrvatska policija u zadnjih 30 godina, a ovdje posebice mislimo na one operativno-taktičke snage hrvatske policije – specijalnu i interventnu policiju - suočena s svim mogućim izazovima, od agresije na našu zemlju u Domovinskom ratu do potresa, do poplava, do migrantskog vala, pandemije pa čak i terorističkog čina napada na Vladu. To je sve hrvatska policija imala u zadnjih 30 godina. Sve to govori o tome koliko je neizbježna potreba stalnog povećavanja efikasnosti i razine ukupnih sposobnosti svih rodova policije na čemu predano radi Ravnateljstvo policije i Ministarstvo unutarnjih poslova“, kazala je državna tajnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, ujedno izaslanica ministra Božinovića.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina se zahvalio svim pripadnicima interventne policije naglasivši kako uz specijalnu policiju upravo oni obavljaju  najzahtjevnije zadaće. Kazao je kako interventna policija danas aktivno sudjeluje u širokoj lepezi policijskih zadaća, a posebno naglasio njihov angažman na zadaći zaštite hrvatske granice – najduže vanjske granice Europske unije. 

„Mi znamo da neki rodovi policije imaju zahtjevniju zadaću – zadaću koja iziskuje vrhunsku spremnost reagiranja u izvanrednim sigurnosnim okolnostima – zadaću čiji su rizici proračunati davno prije nego što je do nje došlo – zadaće čije izvršenje zahtijeva izuzetnu pripremljenost i obučenost. Među njih spadaju – interventne jedince hrvatske policije! To ste vi dragi naši interventni policijski službenici i službenice“, riječi su glavnog ravnatelja policije Nikole Miline.

Zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić se osim svim djelatnicama i djelatnicima interventne policije koji se svakodnevno u svom postupanju izlažu opasnostima i brojnim rizicima, zahvalio i Ministarstvu unutarnjih poslova te Ravnateljstvu policije na pruženoj pomoći i unaprjeđenju rada interventne policije. Posebnu zahvalu uputio je i Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke prema čijem modelu je i nastala hrvatska interventna policija.

„Posebnu zahvalu upućujem Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke jer kao konačan rezultat naše suradnje danas imamo vrhunsku policijsku postrojbu. To je ono što vidimo u svakodnevnom radu pripadnika interventne policije. Međutim, imamo i nešto oku nevidljivo. U ovih dvadeset godina suradnje izgradili smo i dvadeset godina povjerenja i prijateljstva i tu nećemo stati“, istaknuo je zapovjednik Barić.
S obzirom da je Interventna jedinica hrvatske policije nastala prema modelu Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke, kao uvažen gost svečane akademije sudjelovala je i delegacija interventne policije saveznih zemalja SR Njemačke čiji je ravnatelj Andreas Backhof i koji je ovom prilikom istaknuo kako hrvatska policija kroz interventnu policiju zadovoljava europske standarde i to na jako visokoj razini te kako druge države traže savjete od hrvatske policije prilikom ustrojavanja odgovarajućih policijskih jedinica što zaslužuje veliko poštovanje i priznanje.

„Stajali smo i stajat ćemo uz vas, savjetom, djelom i podrškom – kroz sve to vrijeme i mi smo učili od vas. Mi ne njegujemo samo strogo poslovne partnerske odnose na ravnopravnoj osnovi unutar policije. Kroz neko vrijeme razvili smo prijateljske odnose koji se temelje na uzajamnom poštovanju i povjerenju“, kazao je Andreas Backhof.

Inače, interventna policija uz svoje temeljne zadaće, sudjeluje u provedbi složenijih kriminalističko-taktičkih mjera i radnji kao što su potjere, pregledi određenih objekata i prostora, zasjede, racije, blokade prometnih i drugih površina kad se prosudi da je to prijeko potrebno. Vrlo je značajna uloga interventne policije i u pružanju pomoći drugim tijelima državne uprave i pravnim osobama s javnim ovlastima (asistencije), prilikom provedbe osiguranja, uhićenja opasnih počinitelja kaznenih djela, dovođenja i preprate opasnih uhićenih osoba i dr. Također, angažira se i za obavljanje poslova ronilaca, a sudjeluje i u poslovima visokorizičnih osiguranja štićenih osoba.

Interventna policija na razini Ravnateljstva policije angažira se i u slučajevima opće opasnosti prouzročene elementarnim nepogodama, katastrofama i sl. te za poslove iz djelokruga rada policijskih uprava  koji se ne mogu obaviti sa snagama i sredstvima policijske uprave kao i svim drugim poslovima i zadaćama iz djelokruga rada policije gdje je potrebna nazočnost većeg broja timski obučavanih policijskih službenika.

Kao što je na današnjem događanju istaknuo glavni ravnatelj policije Nikola Milina: Nova vremena donose nove izazove, a novi izazovi zahtijevaju nove odgovore. U tom smjeru ide i funkcionalno spajanje dosadašnje strateške razine specijalne i interventne policije u jedno zajedničko zapovjedništvo pod nazivom „Zapovjedništvo za intervencije“.
 
Današnje obilježavanje 20. godišnjice postojanja interventne policije obogatile su glazbene izvedbe Policijske klape sv. Mihovil i glazbene gošće Ane Rucner, a prikazan je i dokumentarni film o interventnoj policiji „Kroz retrospektivni objektiv“. Svečanom dijelu programa prethodilo je otvaranje izložbe „Uvijek IN“. Riječ je o izložbi fotografija autorice Ivane Tepeš Galić koja građanima nastoji približiti važnost zaštitničke uloge interventne policije u društvu kako bi naše okruženje, uz sve izazove modernog doba, učinili što sigurnijim mjestom za život.
 
 
 

Pisane vijesti | Obilježavanja