Studijski posjet albanske delegacije Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Tema studijske posjete bila je razmjena iskustava i pružanje potpore albanskoj strani u smanjenju rizika od širenja i zlouporabe malog i lakog naoružanja

FOTO: MUP RH

Albanska delegacija predvođena Idrizom Haxhajem, ravnateljem javnog reda i sigurnosnih politika i strategija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Albanije i Xhenis Ballco, predstavnicom OSCE-a Albanije, boravila je u studijskom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske 30. i 31. siječnja 2024. godine.

U delegaciji su također bili i predstavnici albanske policije, lokalne samouprave i nevladinih organizacija.

Tema studijske posjete bila je razmjena iskustava i pružanje potpore albanskoj strani u smanjenju rizika od širenja i zlouporabe malog i lakog naoružanja.

U okviru navedenog studijskog posjeta, albanski predstavnici boravili su u Ravnateljstvu policije gdje su se sastali s predstavnicima hrvatske policije, Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, Uprave za materijalno-financijske poslove, Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i Ravnateljstva civilne zaštite.

Ovom prilikom predstavljen im je model rada koji je hrvatska policija primijenila u poslijeratnom razdoblju s ciljem reduciranja količine malog i lakog oružja unutar populacije kao preventivne mjere s ciljem suzbijanja kaznenih djela i prekršaja, naročito onih s obilježjem nasilja, što je posebno istaknuo zamjenik glavnog ravnatelja policije Damir Barić. Težište susreta stavljeno je na prezentaciju preventivne kampanje hrvatske policije „Manje oružja, manje tragedija“, kao i na mogućnost dragovoljne predaje svih vrsta vatrenog oružja, streljiva i eksploziva bez sankcija, uz prikaz rezultata do sad provedenih aktivnosti.

Bitno je za istaknuti kako građani sredstva koja žele predati ne donose osobno u policijsku postaju ili upravu, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o tome obavijeste policiju te će stručni i osposobljeni policijski službenici doći na kućnu adresu prikupiti oružje.

Provedba kampanje započela je davne 2007. godine u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a prema podacima Ujedinjenih naroda riječ je najuspješnijoj kampanji u povijesti prikupljanja oružja u regiji.

Kampanju je od 2010. godine financirala Europska Unija kroz regionalni projekt „SEESAC potpora aktivnostima kontrole oružja na području jugoistočne Europe“, a kako bi se građane dodatno potaknulo na dragovoljnu predaju ilegalnog  oružja, utjecalo na podizanje svijesti javnosti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i na osvješćivanje da manje oružja doista znači i manje tragedija.

Kampanja je krajem 2020. godine modernizirana te je dobila novo ruho, pod novim sloganom "Učinite svoje okruženje sigurnim“.

Modernizirana kampanja sufinancirana je sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta ''Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma''.

To potvrđuju i rezultati dugogodišnje i hvalevrijedne kampanje, odnosno podaci o dragovoljnom prikupljenom i predanom naoružanju od strane građana, od početka provedbe 2007. do kraja 2023. godine, konkretno:
  • 6617 komada automatskog i ostalih vrsta zabranjenog oružja,
  • 6202,93 kilograma raznih vrsta eksploziva,
  • 6 259 379 komada streljiva,
  • 10 844 komada oružja čije je posjedovanje dozvoljeno te
  • 345 057 komada eksplozivnog oružja.

Albanska delegacija posjetila je i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, dok su tijekom drugoga dana boravili u posjetu Policijskoj upravi zagrebačkoj na temu provedbe kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ na regionalnoj i lokalnoj razini, u okviru čega su posjetili i Informativni centar za prevenciju te Policijsku postaju Velika Gorica.

Po završetku posjete, članovi albanske delegacije izrazili su zadovoljstvo sadržajem koji im je predstavljen sa željom da informacije koje su im prenijeli hrvatski kolege primjene u svojoj zemlji, s obzirom na to da je, po njihovim riječima, rad hrvatske policije na području suzbijanja zlouporabe i širenja malog i lakog naoružanja prepoznat kao primjer dobre prakse koji i oni žele primijeniti.
 

Pisane vijesti | Mađunarodna suradnja