Širenje i prenošenje zarazne bolesti u tri policijske uprave

Slika slike/2020/01-12-covid-stock.jpg

Policijski službenici PU požeško-slavonske, PU zagrebačke i PU zadarske dovršili su su kriminalistička istraživanja nad troje hrvatskih državljana zbog osnova sumnje u kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti

Foto: ilustracija

PU požeško-slavonska: vlasnica ugostiteljskog objekta osumnjičena za širenje i prenošenje zarazne bolesti
Policijski službenici su dovršili kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjom hrvatskom državljankom s područja Kutjeva zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“.
Naime, u petak 27. studenoga 2020. policijski službenici su provodili nadzor nad ugostiteljskim objektima u cilju utvrđivanja provođenja Odluke Stožera Civilne zaštite o  privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga, te su tom prilikom oko 22 sata i 20 minuta u mjestu Grabarje zatekli otvoren ugostiteljski objekt  koji je radio izvan dozvoljenog radnog vremena koje je propisano od 6 do 22 sata i u kojem su se  nalazile 22 osobe.

Tom prilikom je utvrđeno da vlasnica lokala nije postupila po propisima ili odredbama kojima nadležno tijelo naređuje mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima te je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti

PU zagrebačka: došao na registraciju traktora iako je zaražen virusom Covid-19
U ponedjeljak, 30. studenoga 2020. godine, oko 18 sati u Stanicu za tehnički pregled  u Sajmišnoj ulici u Svetom Ivanu Zelini, došao je 56-godišnjak s namjerom registracije traktora.
Nakon što su zaposlenice započele postupak, utvrđeno je da upravo ta osoba ima izrečenu mjeru samoizolacije koja je aktivna unazad nekoliko dana, odnosno da je pozitivan na virus Covid-19.

Po utvrđenom obaviještena je policija dok je on otišao na adresu stanovanja te će po izlječenju policijski službenici provesti kriminalističko istraživanje nad njim zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“.

PU zadarska: širenje i prenošenje zarazne bolesti
Policijski službenici Prve policijske postaje Zadar proveli su kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjom hrvatskom državljankom zbog sumnje da je počinila kazneno djelo „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“  iz čl. 180. st. 1. Kaznenog zakona.
Naime, 62-godišnju ženu se sumnjiči da je 21. studenog prijepodne u Kalima došla u trgovinu, u vrijeme dok joj je određena mjera izolacije i liječenja kod kuće, obzirom da joj je dijagnosticirana zarazna bolest Covid-19.
Također se sumnjiči da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji, a čime je dovela u opasnost da se zarazna bolesti proširi među ljudima.

Nakon kriminalističkog istraživanja, protiv 62-godišnjakinje nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kazneno djelo Širenje i prenošenje zarazne bolesti.

Vijesti u brojkama | Kaznena djela i zakon