Sigurno u Novu godinu!

Slika /slike/ilustracije/IMG_1200.jpg

Policija je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i tijekom cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Stara godina je i mnogi će danas krenuti na put, u posjete obitelji, na organizirane dočeke Nove godine, a dio ljudi će krenuti i na dalji put,  bilo u zemlji bilo u inozemstvo. Osim toga, kupovina u zadnji tren može izazvati dodatni stres, što rezultira pomanjkanjem koncentracije i nervozom u prometu, uz ionako veće gužve u trgovačkim centrima. Također, očekuje se pojačani promet i gužve na svim većim prometnicama, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima.

Nažalost, na Staru godinu prošle godine i u prvim satima Nove 2018. zabilježili smo povećani broj prometnih nesreća s poginulim osobama, točnije u četiri prometne nesreće smrtno je stradalo pet osoba.

Zbog toga bi vas htjeli podsjetiti na savjete za vozače, koje uvijek ponavljamo u vrijeme blagdana, kada se stvaraju gužve i zastoji:

Ne žurite, uzmite si dovoljno vremena i krenite radije ranije na put, nego da zbog kašnjenja izazovete prometnu nesreću,

Pripremite vozilo i sebe za put, osobito ukoliko idete na dulji put,

Informirajte se unaprijed o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja,

Poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila),

Prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se njenih ograničenja,

Držite potrebiti razmak kada se krećete iza drugog vozila,

Propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

Ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

Koristite javni prijevoz,

Koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

Zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

U noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

Osim vozača imamo i par savjeta za pješake i bicikliste:

Naime, u zimskom razdoblju, kada su dani kraći i vidljivost često smanjena zbog vremenskih uvjeta (magla, oblačno, padaline) pješaci su teže uočljivi vozačima.

Stoga, savjetujemo svima, a osobito pješacima starije životne dobi, da obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet bude svjetlije boje (kapa, šal i sl.), kako bi povećali svoju vidljivost i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu. Osim, svjetlije odjeće preporučamo i korištenje reflektirajućih detalja (prsluci, reflektirajuće trake za ruke ili nogavice), kako za pješake, tako i za bicikliste, čija je vidljivost također smanjena u zimskom razdoblju. Promet bicikala je smanjen tijekom zime, međutim i dalje se značajan broj osoba njime koristi kao prijevoznim sredstvom, zbog čega su neosvijetljeni bicikli i biciklisti bez reflektirajuće odjeće izloženi povećanom riziku od stradavanja u prometu.

Policija je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i tijekom cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Osim policije, vozači, kao i svi ostali sudionici u prometu, svojim odgovornim ponašanjem, također mogu utjecati na povećanje razine sigurnosti u cestovnom prometu.

Želja nam je da svi dočekamo Novu godinu sigurni i neozlijeđeni te da prihvatite ove dobronamjerne savjete, kako bi nam početak godine prošao što mirnije i sa što manje žrtava u prometu. 


Priopćenja