Šefovi protuterorističkih agencija EU sudjelovali na konferenciji u Šibeniku

Na konferenciji se raspravljalo o zajedničkoj suradnji i razmjeni podataka u predmetima prevencije i suzbijanja terorizma, ekstremizma, radikalizacije, hibridnih prijetnji te događaja koji predstavljaju značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti država članica PWGT-a, kao i europskoj sigurnosti u cjelini

FOTO: MUP RH

U prvoj polovici 2023. godine Republika Hrvatska predsjeda Policijskom radnom grupom za terorizam – PWGT, najstarijom europskom organizacijom u području borbe protiv terorizma. PWGT (Police Working Group on Terrorism) je osnovan 1979. godine te okuplja operativne protuterorističke agencije europskih država – država članica EU te Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Norveške, Švicarske i Islanda.

Ključna uloga PWGT-a je operativna suradnja protuterorističkih tijela te razmjena povjerljivih operativnih podataka među državama članicama, kao i organiziranje zajedničkih protuterorističkih operacija. Republika Hrvatska je postala članica PWGT-a 2009. godine te je ovo ujedno i prvo predsjedanje Republike Hrvatske PWGT-om.

Konferencija je održana u Šibeniku, 31. svibnja i 1. lipnja 2023. godine a na konferenciji se raspravljalo o zajedničkoj suradnji i razmjeni podataka u predmetima prevencije i suzbijanja terorizma, ekstremizma, radikalizacije, hibridnih prijetnji te događaja koji predstavljaju značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti država članica PWGT-a, kao i europskoj sigurnosti u cjelini.

Ključne poruke koje su upućene sa konferencije ističu kako terorizam i nasilni ekstremizam još uvijek predstavljaju značajnu prijetnju europskoj i međunarodnoj sigurnosti, dok je sukob u Ukrajini generirao nove oblike sigurnosnih izazova povezanih s hibridnim djelovanjem pojedinih zemalja čija politička agenda je usmjerena protiv europskih vrijednosti.

Služba terorizma Ravnateljstva policije kao domaćin konferencije je ujedno pozvala države članice PWGT-a na jače uključivanje u razvoj i jačanje protuterorističkih kapaciteta država Zapadnog Balkana, kako bi se stvorilo snažnije sigurnosno okružje Europske unije, koje bi bilo spremno odgovoriti na sve sigurnosne izazove.

Na kraju konferencije predsjedanje PWGT-om je službeno predano Mađarskoj, koja će svoje predsjedanje započeti od 1. srpnja 2023. godine.



Pisane vijesti