Savjeti građanima: Ne nasjedajte na pokušaje prijevare preko e-maila

Slika /Ilustracije/Cyber/joshua-woroniecki-lzh3hPtJz9c-unsplash.jpg

Također, redovito mijenjajte pristupne lozinke za web servise i ažurirajte antivirusne alate

Foto: Ilustracija
 
Policija je danas tijekom dana zaprimila više dojava/obavijesti zabrinutih građana koji su na adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke s različitih e-mail adresa u kojima ih nepoznata osoba obavještava kako je pristupila njihovom računalu i svim podacima koji se na njemu nalaze, uključujući i navodnim kontroverznim videozapisima za „odrasle“.


 
U zamjenu za „brisanje“ navedenih poruka i videozapisa, od korisnika traže uplatu na Bitcoin račun u iznosu od 950 eura.
 
Obavještavamo građane da se radi o phishing kampanji. Svim građanima koji su zaprimili mail navedenog sadržaja savjetujemo - NE nasjedate na pokušaj prijevare već obrišite poruku i ni u kojem slučaju NE uplaćujte novac pošiljatelju.
 
Ukoliko ste ipak to učinili, odmah obavijestite policiju!
 
Još jednom savjetujemo da nikome ne dajete korisničke podatke i lozinke niti ih upisujete na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko ste to ipak učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun.
 
Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a . 
 


Priopćenja | Kibernetički napadi i sigurnost