Savjesni građani dragovoljno predali oružje, eksplozivna sredstva i streljivo

Slika /Ilustracije/brosura%201.jpg

Da su prepoznali dobrobiti i značaj akcije „Manje oružja, manje tragedija“ pokazali su građani PU zadarske i bjelovarsko-bilogorske koji su svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti svojih bližnjih, ali i ostalih građana

Foto: Ilustracija

PU zadarska:

Jučer 7. listopada građanin je policijskim službenicima predao četiri puške ( tri  poluautomatske, jednu s glatkim cijevima) kao i 195 komada raznog puščanog streljiva, dok je drugi građanin predao jednu ručnu bombu.

U utorak je građanin policiji predao 400 komada raznog streljiva, 5 bengalki i 6 signalnih raketa, dok je drugi predao jedan revolver.

Nadalje, proteklih dana policijskim službenicima je građanin predao pušku, ručnu bombu i 120 komada raznog streljiva.

Tijekom proteklog vikenda savjesni građani su policiji dojavili o pronalasku sumnjivih predmeta – minsko eksplozivnih sredstava na području Benkovca i Gračaca, nakon čega su  policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu izuzeli 3 ručna bacača – zolje, 4 tromblonske mine i 3 ručne bombe.

PU bjelovarsko-bilogorska:

Također jučer, 7. listopada, građanin s područja Općine Kapela je policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu dragovoljno predao jednu puškostrojnicu Crvena zastava M-72B1 s tri pripadajuća spremnika, 17 ručnih bombi M-75, dvije ručne bombe M-52, jednu ručnu bombu ratne proizvodnje, jednu tromblonsku trenutnu minu, 4 kg eksploziva TNT i 1 kg eksploziva PEP.

Količina od 5 kg eksploziva je otprilike masa eksplozivnog naboja jedne protuoklopne mine koja je sposobna uništiti tenk odnosno slikovito tolika količina eksploziva bi mogla presjeći - srušiti zid dužine 10 metara.

Sve ovo je građanin nezakonito posjedovao, ali budući je odlučio postupiti ispravno te oružje, eksplozivna sredstva i streljivo dragovoljno predati neće snositi sankcije.

Eksplozivna sredstva i oružje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo i pohranio u skladište ubojite opreme do uništenja.

U navedenim slučajevima dragovoljne predaje eksplozivnih sredstava, oružja i streljiva, građani su svojim odgovornim ponašanjem učinili naše okruženje sigurnijim, stoga i dalje pozivamo sve građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva, da pozivom na broj 192  učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez kazne u okviru kampanje „ Manje oružja – manje tragedija“ .

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, nego prijavite na broj 192 ili u najbližu policijsku postaju, nakon čega će stručno osposobljeni policijski službenici na siguran način preuzeti oružje, kao što su učinili kod navedenih predaja ili pronalazaka oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Ističemo kako su građani predajom oružja policiji svojim odgovornim ponašanjem napravili korak ka sigurnijoj budućnosti  jer  MANJE ORUŽJA  zaista znači i MANJE TRAGEDIJA. 
 

Pisane vijesti