Sastanak glavnog ravnatelja policije Miline sa zamjenicom glavnog ravnatelja francuske policije Berthon

Prilikom susreta razmijenjeni su osvrti na aktualne sigurnosne izazove u dvjema zemljama s naglaskom na problematiku nezakonitih migracija i krijumčarenje migranata

FOTO: MUP

U petak, 27. listopada 2023. godine u Ravnateljstvu policije glavni ravnatelj policije Nikola Milina održao je sastanak sa zamjenicom glavnog ravnatelja francuske policije Céline Berthon.
 
Na sastanku su, uz glavnog ravnatelja policije Milinu, sudjelovali i Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave za granicu i Vlatka Vulić Petković, voditeljica Službe za stratešku europsku i međunarodnu policijsku suradnju. U sastavu izaslanstva francuske policije, osim zamjenice glavnog ravnatelja Francuske nacionalne policije Céline Berthon, bili su Dimitri ZOULAS, regionalni ataše za unutarnju sigurnost pri Veleposlanstvu Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i Sophie ARNAUD, zamjenica regionalnog atašea za unutarnju sigurnost.
 
Prilikom susreta razmijenjeni su osvrti na aktualne sigurnosne izazove u dvjema zemljama s naglaskom na problematiku nezakonitih migracija i krijumčarenje migranata, potom dosad realizirane bilateralne suradnje temeljem Zaključaka bilateralnog susreta glavnih ravnatelja policije održanog u Zagrebu 10. svibnja 2022. godine te suradnje u okviru sigurnosnog aspekta kod pripreme i organizacije Olimpijskih i paraolimpijskih igara 2024. godine u Parizu.
 
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i zamjenica glavnog ravnatelja francuske policije Céline Berthon dijele iznimno zadovoljstvo policijskom suradnjom naših dviju prijateljskih zemalja, a posebice zbog velikog opsega aktivnosti ostvarenih tijekom proteklog jednogodišnjeg razdoblja.
 
Konstatirali su kako hrvatska i francuska policija surađuju više nego odlično, čak i u izazovnim sigurnosnim okolnostima aktualnih zbivanja: složene bliskoistočne krize te s tim povezanih prijetnji, rata u Ukrajini, a naročito pojačanih migracijskih pritisaka. 
 
Naime, sveukupni opseg sadržajnih i raznovrsnih aktivnosti policijske razmjene odvija se u svjetlu Hrvatsko – francuskog strateškog partnerstva, potpisanog na najvišoj razini 25. studenoga 2021. godine, kao i novog pripadajućeg Akcijskog plana 2023.  – 2025. kojega su u Parizu 5. lipnja ove godine potpisali ministri vanjskih poslova naših zemalja.
 
Sugovornici su se složili kako je uzajamna policijska suradnja dodatni zamah doživjela upravo nakon prošlogodišnjeg prvog bilateralnog sastanka između čelnika policije Hrvatske i Francuske, 10. svibnja 2022. godine, kada je u posjetu hrvatskoj policiji boravio glavni ravnatelj francuske policije Frédéric Veaux. Tom prilikom supotpisani Zaključci s uzajamno usuglašenim obvezama predstavljaju dodatni iskorak u kvalitativnom i sadržajnom smislu hrvatsko-francuske suradnje, a sadržaj Zaključaka integriran je i u spomenuti Akcijski plan strateškog partnerstva za razdoblje 2023. - 2025.
 
U tom kontekstu ravnatelj Milina i zamjenica Berthon posebno su istaknuli kako je partnerstvo u našoj policijskoj suradnji izrazito osnaženo zajedničkom inicijativom i organizacijom 1. Sastanka šefova policija zemalja jugoistočne Europe, upriličenim u Zagrebu, 11. svibnja 2022. godine, a koji format se planira nastaviti,  a potom i zajedničkim djelovanjem na planu sudjelovanja u projektima financiranima iz EU sredstava, kao što je u travnju 2023. godine pokrenut prvi EU projekt „Jačanje zaštite javnih prostora i kritične infrastrukture na zapadnom Balkanu“, pod vodstvom Francuske na području jugoistočne Europe, a u suradnji s Hrvatskom te Italijom i Grčkom. Projektni tim je baziran u Zagrebu te je zamjenica Berthon u nastavku posjeta imala prilike posjeti i sam Projektni ured.
 
Hrvatska i francuska strana su izrazile zadovoljstvo zbog ustrajne uzajamne potpore u provedbi projekta „Sigurna turistička destinacija“, u kojemu Francuska policija sudjeluje još od 2007. godine, kao i projekta „EU PATROLS“ iniciranog u svibnju 2022. godine s francuske strane, a kojeg je hrvatska policija podržala uputivši u mjesecu kolovozu 2022. u zajedničke ophodnje u Parizu dvije policijske službenice.
 
Sugovornici su konstatirali kako ohrabruje iznimno velik broj raznovrsnih aktivnosti međusobne razmjene, ne samo zbog široke, raznolike i nadasve intenzivne međusobne razmjene stručnjaka na strateškoj razini, nego prije svega na operativnoj razini.
 
S obzirom na znatan broj značajnih aktivnosti u uzajamnoj razmjeni ostvarenih tijekom prošle i ove godine, sugovornici su posebno apostrofirali samo one koje nas očekuju već u studenome i prosincu ove godine:
 
  • Konferencija „Borba protiv nasilja u obitelji“ 10. studenoga 2023. godine u Zagrebu kada će, osim sudjelovanja francuskih i hrvatskih stručnjaka, u posjetu boraviti i glasnogovornica francuskog Ravnateljstva nacionalne policije Sonia Fibleuil;
  • Regionalna konferencija „Jačanje borbe protiv ekološkog kriminaliteta u JI Europi“ , od 13. do 16. studenog 2023. godine u NP Plitvička jezera;
  •  „Regionalna operativna radionica na temu suzbijanja krijumčarenja droga na području jugoistočne Europe“, 21. studenoga 2023. godine u Ravnateljstvu policije;
  • Razmjena stručnjaka iz područja kibernetičke sigurnosti te
  • Razmjena stručnjaka iz područja pranja novca stečenog počinjenjem kaznenog djela, u prosincu 2023. godine.
 
U okviru teme sigurnosnog aspekta pripreme i organizacije Olimpijskih i paraolimpijskih igara 2024. godine u Parizu, zamjenica Berthon upoznala je glavnog ravnatelja Milinu s glavnim, veoma opsežnim zadaćama i izazovima koji predstoje za francuski sigurnosni sustav.
 
Sastanak je završio konstatacijom o zajedničkom zadovoljstvu stalnim unaprjeđenjem naše bilateralne policijske suradnje. Obje strane su se složile u podršci opsežnoj predstojećoj međusobnoj razmjeni unutar svih relevantnih tema s aspekta aktualnih sigurnosnih izazova te nastavku definiranja područja u kojima  bi se međunarodna policijska suradnja hrvatske i francuske strane mogla dodatno unaprijediti.
 

Pisane vijesti