S FRONTEX-om održana simulacijska vježba spremnosti hrvatske granične policije

Slika /Vijesti/2021/05/00-IMG-20210519-WA0014.jpg

Za prostor testiranja odabrano je područje Policijske uprave karlovačke i testiran je način reagiranja u situacijama pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice na tom području

Foto: MUP

U utorak, 18. svibnja 2021. godine, u prostorijama Ravnateljstva policije, Uprave za granicu provedena je simulacija/testiranje spremnosti hrvatske granične policije za učinkovit odgovor u slučaju pokušaja nezakonitog prelaska državna granice većeg broja migranata. Simulacija je provedena u suradnji sa predstavnicima Europske agencije za graničnu i obalnu stražu (Frontex).
 
Sukladno hipotetski izrađenom scenariju, za prostor testiranja odabrano je područje Policijske uprave karlovačke i testiran je način reagiranja u situacijama pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice u toj policijskoj upravi.
 
Simulacija postupanja provedena je sukladno Jedinstvenom planu pojačanog nadzora vanjske kopnene granice u kontroliranim uvjetima, gdje su svi sudionici imali različito dodijeljene uloge i gdje su predstavnici Frontexa, kao kontrolori, pratili reakcije reakcija i ishod postupanja u odnosu na različite situacije koje su se događale tijekom vježbe.
 
Predstavnici granične policije Republike Hrvatske iz Uprave za granicu bili su: voditelj Službe za zaštitu državne granice i kompenzacijske mjere Vjekoslav Majić; voditelj Odjela za kompenzacijske mjere Tomislav Lukac; zatim policijski službenik za kompenzacijske mjere Slobodan Marković. Ispred Službe za granicu PU karlovačke na vježbi je bio voditelj službe Damir Butina te voditeljica Odjela za nezakonite migracije Irena Matanić Katava. Postaja granične policije Cetingrad bila je uključena preko načelnika Josipa Gagre, vođe grupe Hrvoja Marića i policijskog službenika Jove Musolina.

 


Veliku pomoć dali su i predstavnici Frontexovog Situacijskog centra: Mariusz Kawczynski, Christian Thums, Pawel Slowikowski i Alberto Bonetto koji su koordinirali testiranje, u završnom osvrtu vježbu su ocijenili kao izrazito uspješnu o čemu će sastaviti i evaluacijsko izviješće.
 
Sa hrvatske strane također je izraženo zadovoljstvo ovakvom suradnjom sa Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu tim više što je ova simulacijska vježba odnosno testiranje bila i ujedno jedan od preporuka koje se trebaju ispuniti u procesu procjene ranjivosti koja provodi svake godine te će ujedno poslužiti i za nastavak aktivnosti oko daljnje prilagodne operativnih aktivnosti u skladu sa procesima koje provodi Frontex.
 

Pisane vijesti