ROADPOL-ova akcija „Alkohol i droge“: Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu

Slika /Ilustracije/Promet/policajac_promet3.jpg

U skladu s ROADPOL-ovim Planom aktivnosti za 2023. godinu, na području država članica održat će se pojačani 24-satni nadzor sudionika u cestovnom prometu pod utjecajem alkohola i droga

Foto: ilustracija

U subotu, 17. lipnja 2023. godine od 7 sati pa do nedjelje, 18. lipnja 2023. godine do 7 sati, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj provodit će se pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu na cestama (Alcohol & Drugs Marathon), usmjeren prvenstveno na sudionike pod utjecajem alkohola i droga.

U provođenju aktivnosti koristit će se svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

U akciji sudjeluju i sami građani, koji su svojim policijskim upravama predlagali lokacije za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.

Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.

Konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječu na sigurnost u prometu.

2022. godine u nadzoru prometa na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj utvrđeno je ukupno 36.259 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droge, što u odnosu na 2021. godinu predstavlja porast od 13,2%.

U 2022. godini je 4.580 vozača motornih vozila pod utjecajem alkohola skrivilo prometne nesreće.

Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola i svojim ponašanjem doprinesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji!

 

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.
 
Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.



Najave | Promet i vozila