Rezultati ROADPOL akcije nadzora alkohola i droga u cestovnom prometu

Slika /Ilustracije/Promet/stock-2021-brizina.jpg

Operativna akcija na alkohol i droge održala se 14.-20. lipnja, a u sklopu tjedne akcije proveden je i 24-satni pojačani nadzor sudionika u cestovnom prometu

FOTO: ilustracija

Operativna akcija na alkohol i droge temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti za 2023. godinu provedena je 14.-20. lipnja 2023. u svim zemljama članicama ROADPOL-a (Europske mreže prometne policije).

U okviru tjedne akcije na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj proveden je i pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu.

Riječ je o koordiniranim aktivnostima koje se provode u sklopu akcije ROADPOL-a u svim državama članicama. Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga, već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.

Konzumiranje alkohola ili droga ili njihova kombinacija, a potom upravljanje vozilom, među glavnim su čimbenicima koji utječu na sigurnost u prometu.

2022. godine u nadzoru prometa na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj utvrđeno je ukupno 36.259 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili droge, što u odnosu na 2021. godinu predstavlja porast od 13,2%.

U 2022. godini je 4.580 vozača motornih vozila pod utjecajem alkohola skrivilo prometne nesreće.


Operativna akcija na alkohol i droge (14.-20. lipnja)*

Policijski službenici svih policijskih uprava za vrijeme trajanja akcije kontrolirali su ukupno 17 099 vozača, a pritom su utvrđena 622 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola dok su 44 prekršaja vožnje pod utjecajem droge.

Dvojica vozača bila su istovremeno pod utjecajem alkohola i droge.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola od 3,01 g/kg utvrđena je kod vozača na području Policijske uprave koprivničko-križevačke.
 
Za vrijeme trajanja operativne akcije oduzeto je 397 vozačkih dozvola.
*U rezultate operativne akcije ubrojeni su i rezultati pojačanoga 24-satnog nadzora alkohola i droga u cestovnom prometu
 
Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu (17.-18. lipnja)

Pojačani 24-satni nadzor alkohola i droga u cestovnom prometu proveden je u subotu, 17. lipnja 2023. godine od 7 sati pa do nedjelje, 18. lipnja 2023. godine do 7 sati, na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj (Alcohol & Drugs Marathon).

U provođenju aktivnosti korišteni su svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika.

U akciji su sudjelovali i sami građani, koji su svojim policijskim upravama predlagali lokacije za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.
 
Policijski službenici su za vrijeme pojačanoga 24-satnog nadzora kontrolirali ukupno 5068 vozača te su utvrdili 264 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, dok je 15 vozača upravljalo vozilom pod utjecajem droge.
 
Policijski službenici privremeno su oduzeli 219 vozačkih dozvola.
 
Za vrijeme pojačanog 24-satnog nadzora alkohola i droga u cestovnom prometu najveća izmjerena koncentracija alkohola od 2,77 g/kg utvrđena je kod vozača osobnog automobila na području Policijske uprave brodsko-posavske.

 

Podsjećamo!

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droga težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Odbijanje testiranja na alkohol i droge je kažnjivo

Kažnjivo je i odbijanje vozača u prometu da se podvrgnu ispitivanju prisustva u organizmu alkohola, droga ili lijekova ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina i to novčanom kaznom  od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana, a moguće je i provođenje mjere privremenog oduzimanja vozila ukoliko se radi o recidivistu u činjenju prekršaja.
 
Uz novčane kazne, izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.
Osim toga, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava ili osobi koja pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava i zatečena je u počinjenju prekršaja, a odbija se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.
 
Poštujte prometne propise, ne upravljajte vozilom pod utjecajem alkohola i svojim ponašanjem doprinesite boljoj sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji!
 

Priopćenja | Promet i vozila