Rezultati pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa

Slika /Ilustracije/Promet/Kamion.jpg

S ciljem povećanja razine sigurnosti u glavnom dijelu turističke sezone i preveniranja teških posljedica koje mogu nastati sudjelovanjem teških teretnih vozila i autobusa u prometnim nesrećama, Ministarstvo unutarnjih poslova, samostalno te u suradnji s drugim nadležnim institucijama i policijama susjednih zemalja, provodi preventivne i represivne aktivnosti prema navedenoj kategoriji vozila

FOTO: ilustracija

S ciljem povećanja stanja sigurnosti u glavnom dijelu turističke sezone, ali i preveniranja teških posljedica koje mogu nastati sudjelovanjem teških teretnih vozila i autobusa u prometnim nesrećama, Ministarstvo unutarnjih poslova, samostalno te u suradnji s drugim nadležnim institucijama i policijama susjednih zemalja, provodi preventivne i represivne aktivnosti prema spomenutoj kategoriji vozila.
 
Navedene aktivnosti provode se na autocestama, državnim cestama, kao i na drugim cestama kojima pojačano prometuju navedene kategorije vozila.
 
Tako je i jučer, 27. srpnja 2023., od 8:00 do 13:00 sati na autocesti A1 (odmorište Vukova Gorica) iz smjera Karlovca u smjeru Rijeke te u Sloveniji, na autocesti A2 na odmorištu iz smjera Obrežja u smjeru Novog Mesta provedena koordinirana akcija hrvatske i slovenske policije.

Tijekom akcije policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su pojačani nadzor prometa, prvenstveno teretnih vozila i autobusa, u suradnji s Mobilnom jedinicom prometne policije te inspektorima Državnoga inspektorata, prometnom inspekcijom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Autocestom Rijeka - Zagreb, Hrvatskim cestama te Centrom za vozila Hrvatske.

Na nadzornom punktu bila su prisutna i 2 policijska službenika MUP-a Republike Slovenije.

Izvršen je nadzor nad ukupno 46 vozila (9 osobnih, 19 teretna, 13 kombija i 5 autobusa).

Utvrđena su ukupno 63 prekršaja:
 
  • 39 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama,
  • 1 prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici,
  • 1 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga,
  • 2 prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i
  • 20 prekršaja iz Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

 
Tijekom proteklog tjedna, također provodeći mjere pojačanog nadzora autobusnog prometa tijekom turističke sezone, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije zaustavili su autobus bosanskohercegovačkih registarskih oznaka.

Provedenim nadzorom utvrdili su kako vozači manipuliraju podacima tahografskog uređaja.

Zbog osnovane sumnje da su počinili prekršaje propisane Zakonom o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu vozačima, odgovornoj i pravnoj osobi izdani su prekršajni nalozi.

S obzirom da su okrivljeni osporavali počinjenje prekršaja, na Prekršajnom sudu u Zagrebu proveden je žurni prekršajni postupak. U provedenoj raspravi proglašeni su krivima te su platili novčane kazne u iznosu 5.000 eura.
 
Pojačano poduzimanje navedenih aktivnosti s ciljem poštivanja prioritetno odredbi iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, nastavit će se i u narednom razdoblju.
 
Naposljetku, ponovno podsjećamo vozače teških teretnih vozila i autobusa kako je vožnja njihova jedina aktivnost za volanom, dok sve vozače i putnike u vozilima podsjećamo na obavezu korištenja sigurnosnog pojasa kod svih osoba koje se prevoze u osobnim i teretnim automobilima te autobusima, odnosno na moguću pogibeljnost njegovog nekorištenja.


 

Priopćenja | Promet i vozila