Rezultati pojačanog nadzora teretnih automobila i autobusa

Slika /Ilustracije/Promet/highway-3871353_960_720.jpg

40-godišnji vozač tegljača s poluprikolicom upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola, a kod jednog vozača utvrđena je i prisutnost droga

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije proveli su u večernjim satima i tijekom noći s 28. na 29. siječnja ciljanu akciju nadzora autobusa i teretnih automobila na autocesti A1.
 
Provedenim nadzorom psihofizičkog stanja vozača, korištenja odmora, tehničke ispravnosti vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga te provjerom dokumentacije, policijski službenici su utvrdili sljedeće nepravilnosti:
 
  • 40-godišnji vozač tegljača s poluprikolicom upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola od 0,78 g/kg. Izrečena mu je novčana kazna od 390 eura, tri negativna boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom CE kategorije jedan mjesec; 
  • 22-godišnji vozač upravljao je tegljačem s poluprikolicom za vrijeme dok mu je vozačka dozvola bila poništena zbog prikupljenih negativnih bodova, prekoračio je dozvoljenu brzinu kretanja, a nadzorom zapisa tahografa i kartice utvrđeno je kako nije poštivao propisana vremena vožnje i propisane odmore. Vozač je zbog počinjenih prekršaja uhićen i priveden u policijsku postaju te mu je izrečena novčana kazna od 3150 eura; 
  • 34-godišnji vozač teretnog automobila manipulirao je podacima o vremenu vožnje i korištenju propisanih odmora. Preliminarno je testiran na prisutnost opojnih droga prilikom čega je utvrđeno kako je pozitivan na droge. Nakon preliminarnog testiranja odbio je vađenje krvi i urina zbog čega je uhićen i priveden u policijsku postaju. Za počinjene prekršaje izrečena mu je kazna od 2240 eura. 

Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije će nastaviti pojačano nadzirati autobusni promet i promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku te na taj način preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.
 
Tijekom kontrole teretnih automobila i autobusa nadzirat će se prije svega tehnička ispravnost vozila, prijevoz opasnih tvari, korištenje odmora, upravljanje prije stjecanja prava, upravljanje za vrijeme zabrane, vožnja pod utjecajem alkohola i drugi prekršaji uslijed kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama.
 

Priopćenja | Statistike | Promet i vozila