Rezultati pojačanog nadzora prometa u dane „Martinja“ , 8.-12. studenog

Slika /slike/ilustracije/brzina3.jpg

Policija je, sa ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti ovoga puta dodatno usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola

zKao i svakog vikenda, policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. Pojačane aktivnosti policije posebice su usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Proteklih dana, u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava na području Republike Hrvatske, od 8. do 10. studenog,  obavljali su pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. S poduzimanjem pojačanih aktivnosti nastavilo se i u ponedjeljak/utorak, obzirom da se dana 11./12. studenog obilježavao i narodni običaj krštenja mošta - „Martinje“ te se u prometu očekivao povećani broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića.

Stoga je, ovoga puta, policija u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti, posebice u noćnim satima, dodatno usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 5.073 prekršaja od kojih izdvajamo:

- 579 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,37 g/kg u PU krapinsko-zagorskoj,
- 1.627 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU vukovarsko-srijemskoj - 201 km/h,
- 568 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 241 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
 

Analiza prekršaja po policijskim upravama i starosnoj dobi

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU zagrebačkoj njih 131, dok je najmanje utvrđeno u PU požeško-slavonskoj i PU šibensko-kninskoj, odnosno 7 takvih prekršaja.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU zagrebačka sa 249 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU šibensko-kninskoj, njih 17.
Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU splitsko-dalmatinske, njih 131, dok su policijski službenici PU ličko-senjske zaustavili najmanje vozača koji nisu bili vezani, njih 3.
U PU ličko-senjskoj nije utvrđen niti jedan prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje, dok je najveći broj utvrđen u PU zagrebačkoj, njih 48.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (155 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 241, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.
 

Aktivnosti usmjerene prema recidivistima

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 78 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, koji su počinili 82 teška prekršaja, od čega najviše:
  • nedopuštena koncentracija alkohola – 40,
  • upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 10,
  • upravljanje prije stjecanja prava – 12,
  • upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 17 i dr.
Iz tog razloga 17 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 29 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
 

Sažetak prometnih nesreća

U razdoblju od 8. do 12. studenog 2019. godine na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 67 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba. U ostalim nesrećama ozlijeđena su 82 sudionika.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.
 
 

Savjeti sudionicima u prometu

 
  • vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima i tijekom dana (zakonska obaveza u razdoblju od 1. studenog tekuće godine do 31. ožujka naredne godine),
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu policija nastavlja i u narednom periodu.

Priopćenja | Statistike | Promet i vozila