Rezultati pojačanog nadzora prometa proteklog vikenda

Slika /slike/ilustracije/BRZINA.jpg

Policija i tijekom siječnja 2019. godine nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Kako smo već ranije najavili, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda 04. do 06. siječnja obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 3.874 prekršaja od čega izdvajamo:

- 320 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,56 g/kg u PU Zadarskoj,

- 1.524 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Vukovarsko - srijemskoj – 243 km/h

- 418 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

- 161 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj njih 62, dok je najmanje utvrđeno u PU Ličko - senjskoj, 2 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 253 takva prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Virovitičko - podravskoj - 6. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Splitsko - dalmatinske, njih 106, dok su policijski službenici PU ličko – senjske i PU Vukovarsko - srijemske zaustavili po 3 vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen u PU Splitsko - dalmatinskoj, 26 takvih prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (93 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 49, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 35 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 37 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 20, upravljanje prije stjecanja prava – 7, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 4, i dr. Iz tog razloga 5 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se i tijekom ove godine.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu

obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,

brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

ne koristite mobitel tijekom vožnje,

koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s padalinama (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima 


Priopćenja