Rezultati pojačanog nadzora prometa od 15. do 17. veljače

Slika /slike/ilustracije/Rezultati%20prometa_Ilustracija.jpg

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 15. - 17. veljače 2019. godine utvrdili su ukupno 5.496 prekršaja.

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela.
 
U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 15. - 17. veljače 2019. godine utvrdili su ukupno 5.496 prekršaja od čega izdvajamo:
- 505 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,41 g/kg izmjerena na području PU Zagrebačke,
- 2.699 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Brodsko - posavske – 240 km/h
- 509 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 210 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke njih 105, dok je najmanje utvrđeno na području PU Međimurske, 5 takvih prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Splitsko- dalmatinska sa 466 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Krapinsko - zagorskoj - 19. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko - dalmatinske, njih 118, dok su policijski službenici PU Međimurske zaustavili 2 vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen na području PU Zagrebačke, 51 takav prekršaj.
Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (140 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 39 osoba koja su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 42 teška prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 22; upravljanje prije stjecanja prava – 10, upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 6, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 2 i dr. Iz tog razloga 10 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 17 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
U navedenom razdoblju, na prometnicama Republike Hrvatske dogodila se 71 prometna nesreća s nastradalim osobama. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, dvije su zadobile teške, a pet osoba lakše ozlijede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 107 sudionika.
Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu
 
 • obzirom na zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
 
Na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju se  promjenjivi vremenski uvjeti s niskim jutarnjim temperaturama i mogućnošću padalina (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima
 

Stranica