Rezultati nadzora autobusa i teretnih vozila na graničnim prijelazima i autocesti A3

Slika /Ilustracije/Promet/highway-3871353_960_720.jpg

Tijekom proteklog vikenda utvrđeni su i sankcionirani prekršaji kod devet prijevoznika iz sedam različitih država

Foto: Ilustracija


Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva prometa i infrastrukture 26. i 27. kolovoza 2022. godine proveli su pojačani nadzor autobusa i teretnih vozila na graničnim prijelazima i autocesti A3.
 
U navedenom razdoblju utvrđeni su i sankcionirani prekršaji kod devet prijevoznika iz sedam različitih država i to: po dva prijevoznika iz Bosne i Hercegovine i Kosova te po jedan iz Srbije, Češke, Bugarske, Makedonije i Hrvatske.
 
Naplaćeno je više od 50.000 kuna novčanih kazni.
 
Utvrđeni i sankcionirani prekršaji:
  • Kosovski prijevoznik - nadzorom je utvrđena manipulacija tahografskim zapisima. Vozaču je naplaćena kazna u iznosu od 1000 kn i prijevozniku u iznosu od 10.000 kn.
  • Kosovski prijevoznik - utvrđeno da jedan vozač nije poštivao propisano vrijeme trajanje vožnje bez pauze te isti kod sebe nije imao listiće tahografskog zapisa unazad 28 dana zbog čega su mu naplaćene dvije novčane kazne u iznosu od 500,00 kn. Kod drugog vozača utvrđeno je kako kod sebe nema listiće tahografskog zapisa unazad 28 dana te mu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn.
  • Bosanskohercegovački prijevoznik - nadzorom je utvrđena manipulacija tahografskih zapisima. Prijevozniku je naplaćena novčana kazna u iznosu od 10.000 kn.
  • Bosanskohercegovački prijevoznik - nadzorom je također utvrđena manipulacija tahografskim zapisima. Vozaču je naplaćena novčana kazna u iznosu od 1000 kn i prijevozniku u iznosu od 10.000 kn.
  • Srbijanski prijevoznik - nadzorom je utvrđena veća tehnička neispravnost autobusa. Pravnoj osobi je naplaćena kazna u  iznosu od 1333,33kn + 200kn troškovi postupka, vozačima su svakom pojedinačno naplaćene kazne u iznosu od 666,66kn + 200kn troškovi postupka.
  • Češki prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da je vozač nepropisno skratio odmor kao član više člane posade za što mu je naplaćena novčana kazna u iznosu od 1000 kn.
  • Bugarski prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da vozač nije koristio propisani dnevni odmor za što su mu naplaćene novčane kazne u iznosu od 250,00 i 150,00 kn.
  • Makedonski prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da jedan vozač nema potvrde o aktivnostima vozača unazad 28 dana, nepravilno unosi podatke na karticu vozača te nedovoljno koristi propisani tjedni odmor za što su mu naplaćene dvije novčane kazne u iznosu 500,00 kn i jedna novčana kazna u iznosu 250,00 kn. Kod drugog vozača utvrđen je nepravilan unos podataka na karticu vozača, nedovoljni tjedni odmori, prekoračenje dnevnog vremena vožnje i prekoračenje vremena vožnje zbog čega su mu naplaćene četiri novčane kazne u iznosu od 500,00 kn i jedna novčana kazna u iznosu od 150,00 kn.
  • Hrvatski prijevoznik - nadzorom je utvrđeno da vozač nije poštivao odredbe o dozvoljenoj neprekidnoj vožnji autobusa za što mu je naplaćena novčana kazna u iznosu 150 kn, skratio je propisani dnevni odmor u dva navrata, za što su mu naplaćene novčane kazna u iznosu 250 i 150 kn. Pravnoj osobi izrečena je novčana kazna u iznosu od 6000 kuna i odgovornoj osobi u iznosu od 2000 kuna.
 
Policija će, u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva prometa i infrastrukture, nastaviti pojačano nadzirati autobusni promet i promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku te i na taj način preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.

Pisane vijesti | Promet i vozila