Rezultati 24-satnog nadzora brzine

Slika /slike/ilustracije/kobre%2C8%2CDSC_0024.jpg

Ukupno je kontrolirano 5.946 vozila, pri čemu je zabilježeno 2.688 prekršaja prekoračenja brzine, odnosno 45,21% vozila bilo je u prekršaju

FOTO: Ilustracija

Kako smo i najavili, 03. travnja 2019. godine, od 00,00 do 24,00 sata, na području cijele Republike Hrvatske, odnosno svih Policijskih uprava proveden je 24-satni  nadzor brzine kretanja vozila, međunarodnog naziva Speedmarathon, u organizaciji TISPOL-a, mreže prometnih policija država Europe.

Ukupno je kontrolirano 5.946 vozila, pri čemu je zabilježeno 2.688 prekršaja prekoračenja brzine, odnosno 45,21% vozila bilo je u prekršaju. Nadzorom su bile obuhvaćene 1.344 lokacije. Od ukupnog broja prekršaja, 1.100 zabilježeno je fiksnim kamerama za brzinu, a 1.588 zaustavljanjem vozila od strane policijskih službenika. Većinu lokacija koje su predložili građani, temeljem poziva koji im je upućen na web stranicama svake Policijske uprave, uvažen je te su policijski službenici na tim mjestima mjerili brzinu.

IZDVAJAMO          
      
Na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske, u Gornjoj Stubici, gdje je ograničenje 50 km/h, izmjerena je brzina od 102 km/h. Osim toga, Policijska Uprava krapinsko-zagorska ističe se podatkom da u 24 sata akcije na brzinu, na njenom području nije zabilježena niti jedna prometna nesreća.

Također, u naseljenom mjestu Zapolje, na području Policijske uprave brodsko posavske izmjereno je 119 km/h, gdje je ograničenje 70 km/h. Izvan naseljenog mjesta, na autocesti A-3, kod Nove Gradiške, područje Policijske uprave brodsko-posavske, izmjereno je 236 km/h.

Što se tiče broja lokacija na kojima je mjerena brzina, njih je najviše bilo na području Policijske uprave zagrebačke (145) i osječko-baranjske (137).

Akcija je bila najavljena na nacionalnoj razini te u lokalnim medijima, a TV i radio ekipama omogućeno je sudjelovanje i praćenje nadzora brzine u vrijeme njegovog provođenja. Mnogi lokalni i nacionalni web portali objavili su najave, a tijekom današnjeg dana bit će objavljeni i rezultati po Policijskim upravama.

S obzirom da ovu akciju provodimo već petu godinu za redom, zajedno s državama članicama TISPOL-a, kao i povremeno samostalno, iznimno smo zadovoljni reakcijama javnosti i medija, odnosno uključenošću građana u odabir lokacija za mjerenje brzine. Jedan od ciljeva ovakvih akcija je upravo suradnja građana i policije te osvješćivanje uloge samih sudionika u podizanju razine sigurnosti cestovnog prometa u našoj zemlji.

Priopćenja | Statistike | Promet i vozila