Razbijena kriminalna skupina sa splitskog područja

Osam hrvatskih državljana osumnjičeno je da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju, ubojstva u pokušaju, teške tjelesne ozljede i oštećenja tuđe stvari

Foto: MUP RH

Zajedničkim radom policijskih službenika Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split i Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na splitskom području razbijena je kriminalna skupina čije članove se sumnjiči za počinjenje najtežih kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Nad osam hrvatskih državljana, osumnjičenih da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju, ubojstva u pokušaju, teške tjelesne ozljede i oštećenja tuđe stvari, provedeno je kriminalističko istraživanje.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak,  u cilju preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području, odnosno protupravnog pribavljanja znatne imovinske koristi stečene preprodajom droge, u zajedničko djelovanje povezao sedam osoba u dobi od 20 do 38 godina, nakon čega su nabavljali razne vrste oružja i streljiva, kojim su pokušali usmrtiti pripadnike drugih zločinačkih udruženja i oštetiti njihovu imovinu, te u cilju upozorenja i zastrašivanja teško ozlijedili i pripadnika vlastitog zločinačkog udruženja.
 
Utvrđena je osnovana sumnja da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjakom, 13. studenog 2018. na području Splita u vozilo ugurao 21-godišnjaka, kojeg su zatim tjelesno napali i nanijeli mu teške ozljede glave. Prilikom pretraga obavljenih u sklopu kriminalističkog istraživanja, kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj „Glock“ s pripadajućim streljivom.
 
Osumnjičenog 29-godišnjaka se također sumnjiči da je 25. prosinca 2018. u ulici Stjepana Radića u Solinu, radi ostvarivanja uvodno spomenutog cilja zločinačkog udruženja kojem i sam pripada, iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, s namjerom da ga usmrti, a nakon čega je 2/3. veljače 2019. u mjestu Trolokve, s ciljem zastrašivanja iste osobe, vatrenim oružjem oštetio osobno vozilo Mercedes parkirano u blizini njegove kuće.
 
Osim toga, sumnjiči ga se i za oštećenje osobnog vozila 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, počinjeno 26. siječnja 2019. u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio streljivo, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirano osobno vozilo Mercedes, također radi ostvarivanja cilja svog zločinačkog udruženja.
 
Nadalje, utvrđena je osnovana sumnja i da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak 23. siječnja 2019. dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, usmrtiti jednu osobu i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i 29-godišnjak. U namjeri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspjeli. 
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je i osnovana sumnja da su 29-godišnjak, 38-godišnjak, 21-godišnjak, 23-godišnjak, 20-godišnjak i 22-godišnjakinja, po prethodnom dogovoru i planu, 5. ožujka 2019. u Kaštel Sućurcu pokušali usmrtiti 28-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, i to na način da su, nakon detaljno razrađenog zajedničkog plana i pozivanja oštećenog na dogovoreno mjesto, do njega došli 29-godišnjak i 21-godišnjak, kojom prilikom je 29-godišnjak u 28-godišnjaka, koji se nalazio u osobnom vozilu BMW, ispalio više hitaca, u namjeri da ga usmrti. 

Protiv osumnjičenika policija je podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dok su oni predani pritvorskom nadzorniku.

Pogledajte VIDEO
 

Priopćenja | Kaznena djela i zakon