Europol: Razbijena francusko-izraelska skupina koja stoji iza 38 milijuna eura vrijedne prijevare izvršnog direktora

Slika /Ilustracije/zgrada europol.png

Osumnjičenici su oprali zaradu stečenu kriminalom putem kroz već postojeće sheme pranja novca koje su uključivale više bankovnih računa u EU, Kini i Izraelu

Foto: Europol
 
 
Zajednička istraga koju podupire Europol dovela je do razbijanja francusko-izraelske kriminalne mreže umiješane u velike prijevare izvršnih direktora. U operaciji koju je vodila Francuska sudjelovali su: hrvatski Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK Ravnateljstvo policije), hrvatski Ured za sprječavanje pranja novca (Ministarstvo financija RH), francuska Nacionalna policija (Police Nationale), francuska Nacionalna žandarmerija (Gendarmerie Nationale), mađarska Budimpeštanska metropolitanska policija (Budapesti Rendőr- főkapitányság), Izraelska policija (משטרת ישראל/شرطة إسرائيل), portugalska Pravosudna policija (Policia Judiciaria) i španjolska Nacionalna policija (Policía National). Operativne aktivnosti provedene su u pet akcijskih dana, koji su se odvili između siječnja 2022. i siječnja 2023. godine u Francuskoj i Izraelu.
 
 
Rezultati u pet akcijskih dana:
 
- osam pretraga kuća u Francuskoj i Izraelu
- uhićenje glavnog organizatora u Izraelu
- uhićeno osam osumnjičenih (šest u Francuskoj i dva u Izraelu)
- zaplijenjeno je: elektronička oprema i vozila, oko 3 milijuna eura s portugalskih bankovnih računa, 1,1 milijun eura s mađarskih bankovnih računa, 600 000 eura s hrvatskih bankovnih računa, 400 000 eura s španjolskih bankovnih računa, 350 000 eura u virtualnim valutama
- ukupna vrijednost zapljena procjenjuje se na oko 5,5 milijuna eura
 
 
Međunarodna potraga za 38 milijuna eura izgubljenih u nekoliko dana
 
Kriminalna mreža, sastavljena od francuskih i izraelskih državljana, ciljala je na tvrtke smještene u Francuskoj. Početkom prosinca 2021. jedan od osumnjičenika lažno se predstavljao kao izvršni direktor tvrtke specijalizirane za metalurgiju, sa sjedištem u departmanu Haute-Marne u sjeveroistočnoj Francuskoj. Prevarant je od računovođe tvrtke zatražio hitan i povjerljiv prijenos 300 000 eura u banku u Mađarskoj. Prijevara je otkrivena nekoliko dana kasnije kada je računovođa, misleći da djeluje za direktora tvrtke, pokušao obaviti transfer od 500 tisuća eura. Tvrtka je podnijela prijavu, a istražitelji su naknadno utvrdili da je poziv od navodnog izvršnog direktora došao iz Izraela.
 
Krajem prosinca 2021., developer nekretnina sa sjedištem u Parizu također je bio žrtva prijevare sa sličnim modusom operandi. Međutim, šteta je u ovom slučaju bila mnogo veća. Kako bi počinili prijevaru, osumnjičenici su se predstavljali kao odvjetnici, rekavši da rade za poznatu francusku računovodstvenu tvrtku. Nakon što je stekao povjerenje žrtve, prevarant je zatražio veliki, hitan i povjerljiv transfer. Pretvarajući se da su konzultanti, nagovorili su glavnog financijskog direktora (CFO) da milijune eura prebaci u inozemstvo. Ukupno su tvrtku u nekoliko dana prevarili za gotovo 38 milijuna eura. Koristeći već postojeću shemu pranja novca, ta su sredstva brzo prebačena u različite europske zemlje, potom u Kinu i konačno u Izrael.
 
Veza između ove dvije prijevare utvrđena je u siječnju 2022. godine kada je pariška tvrtka za nekretnine podnijela prijavu. Razmjena informacija i međunarodna suradnja koju je omogućio Europol doveli su do otkrivanja sudionika, modusa operandi i sredstava. Kriminalističko istraživanje u Hrvatskoj pridonijelo je otkrivanju pravog identiteta financijske mule koje je koristila kriminalna mreža. Nadležna tijela u Hrvatskoj blokirala su i zamrznula više od 600.000 eura na nekoliko bankovnih računa. Vezano uz kaznena djela počinjena na području Hrvatske provode se izvidi od strane policije i nadležnih državnih odvjetništava.

Istraga u Portugalu dovela je do zapljene približno 3 milijuna eura na više bankovnih računa. Mađarske vlasti otkrile su da je više od 7 milijuna eura primljeno na mađarske bankovne račune prije nego što je podignuto u gotovini ili prebačeno na bankovne račune u drugim zemljama. Mađarske vlasti ispitale su 16 osoba, od kojih su dvije već ranije uhićene i trenutno su nadzorom. Na više bankovnih računa zaplijenili su više od milijun eura.
 
Podrška Europola u praćenju kretanja novca
 
Od siječnja 2022. Europol olakšava razmjenu informacija i pruža specijaliziranu analitičku podršku, uključujući financijsku analizu i analizu kriptovaluta te ekspertizu. Analiza je dovela do identifikacije veza između zemalja kako bi se omogućila hitna zapljena imovine stečene kriminalom, prije nego što je osumnjičenici mogu oprati. Tijekom dana akcije, Europol je poslao stručnjake u Francusku, Mađarsku i Izrael kako bi u stvarnom vremenu provjerili operativne informacije u Europolovim bazama podataka i pružili forenzičku podršku na terenu.
 
Europol je 2020. godine osnovao Europski centar za financijski i gospodarski kriminal (EFECC) kako bi povećao sinergiju između gospodarskih i financijskih istraga i ojačao svoju sposobnost pružanja podrške tijelima za provođenje zakona u učinkovitoj borbi protiv ove velike kriminalne prijetnje.
 
 
----
Sa sjedištem u Haagu, Nizozemska, Europol podržava 27 država članica EU-a u njihovoj borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih oblika ozbiljnog i organiziranog kriminala. Europol također surađuje s mnogim državama partnerima izvan EU-a i međunarodnim organizacijama. Od različitih procjena prijetnji do prikupljanja obavještajnih podataka i operativnih aktivnosti, Europol ima alate i resurse koji su mu potrebni da učini svoju ulogu u stvaranju sigurnije Europe.
 

Priopćenja