Ravnateljstvo policije Europolu darovalo sliku Ivana Vučetića

Ravnatelj Milina također je naglasio kako smo izuzetno ponosni na hrvatsko porijeklo velikog znanstvenika Ivana Vučetića koji je svojim radom ostavio dubok trag na području kriminalistike

FOTO: Ravnateljstvo policije

Danas, 3. prosinca, održana je primopredaja slike Ivana Vučetića koju je Ravnateljstvo policije darovalo Europolu. S hrvatske strane, ceremoniji uručenja putem videoveze nazočio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima, dok je delegaciju Europola predvodila izvršna direktorica Catherine De Bolle.
 
U prigodnom obraćanju glavni ravnatelj Milina istaknuo je kako je “darovana slika Ivana Vučetića znak zahvalnosti za potporu koju je Europol pružio Ministarstvu unutarnjih poslova za pripremu i predsjedanje Vijećem Europske unije, ali i za sveukupnu suradnju koja je izuzetno plodonosna na korist i zadovoljstvo obiju strana.
 
Početkom 2020. godine, kada je cijeli svijet upravo zahvatila pandemija koronavirusa, a Zagreb pogodio razorni potres, Republika Hrvatska preuzela je predsjedanje Vijećem Europske unije te u tim, za Hrvatsku vrlo izazovnim okolnostima, od izuzetne važnosti bilo je imati čvrstog i pouzdanog partnera kao što je Europol.
 
Ravnatelj Milina također je naglasio kako smo izuzetno ponosni na hrvatsko porijeklo velikog znanstvenika Ivana Vučetića koji je svojim radom ostavio dubok trag na području kriminalistike.
 
U svom izlaganju izvršna direktorica De Bolle istaknula je kako je Europol prepoznao iznimnu ulogu koju Ivan Vučetić ima u razvoju daktiloskopije koja se, kao jedna od najpouzdanijih metoda identifikacije, koristi već preko 120 godina. U skladu s tim, njegova slika naći će svoje mjesto u jednoj od najreprezentativnijih soba za sastanke u Europolu, u kojoj se održavaju sastanci najviše rukovodne razine, a koja još od 2016. godine također nosi Vučetićevo ime.
 
Ujedno, izrazila je zahvalnost hrvatskoj policiji na suradnji i potpori radu Europola tijekom našeg predsjedanja Vijećem EU. Kao važno postignuće te suradnje istaknula je jačanje policijske suradnje Europske unije s državama zapadnog Balkana, pri čemu se posebno ističe potpisivanje radnog sporazuma Europola i Republike Kosovo.
 
Ivan Vučetić rođen je 1858. godine na Hvaru. S 26 godina emigrirao je u Argentinu, gdje se zaposlio se u Središnjem uredu policije u La Plati te uskoro postao voditelj Odjela za statistiku. Među prvima je spoznao vrijednost uzimanja otisaka prstiju te počeo vršiti utvrđivanje identiteta osoba pomoću papilarnih linija radi čega se smatra utemeljiteljem daktiloskopije.
 
Prvi slučaj iz prakse riješen tom metodom bio je “slučaj Rojas”. Naime, u lipnju 1892. godine u argentinskom gradu Necocheu dogodilo se ubojstvo šestogodišnjeg dječaka Ponciana Carballa Rojasa i njegove četverogodišnje sestre Terese. Njihova majka Francisca Rojas na vratu je imala ranu zadobivenu nožem, a tvrdila je da je za napad odgovoran njezin bivši ljubavnik Pedro Velasquez. Budući da je Velasquez poricao krivnju, a imao je i alibi, mjesnoj policiji stigla je pomoć iz središnjeg policijskog ureda u La Plati, gdje je radio Vučetić.
 
Na mjestu zločina, na vratima pronađen je krvavi otisak te je inovativnom metodom uspoređen majčin otisak s krvavim otiskom prstiju s vrata te je otkriveno da su identični. To je snažno upućivalo da je majka Francisca Rojas počinila ubojstvo te je, suočena s dokazima, djelo i priznala. Za strašni zločin osuđena je na doživotni zatvor, a slučaj Rojas ušao je u povijest svjetske kriminalistike.
 
Nešto kasnije, početkom 20. stoljeća Vučetićev deseteroprsti sustav identifikacije službeno je u uporabu uveden u mnogim zemljama svijeta.
 
Zbog cjelokupnog doprinosa znanosti, posebice kriminalistici, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ministarstva unutarnjih poslova ponosno nosi ime Ivan Vučetić njemu u čast.
 

Pisane vijesti | Znanost i inovacije