Radni posjet ravnateljice pokrajinske policije Donje Saske Christiane Berg Republici Hrvatskoj

Ravnateljica pokrajinske policije Donje Saske Christiana Berg, sa suradnicima, u posjetu je Republici Hrvatskoj, a dokaz dobre suradnje dviju interventnih policija je i boravak šest policijskih službenica interventne policije SR Njemačke sve s ciljem osnaživanja položaja žena u policiji

FOTO: MUP
VIDEO: Žene u interventnoj policiji

Danas, 18. lipnja, u prostorijama Ravnateljstva policije održan je sastanak ravnateljice pokrajinske policije Donje Saske Christiane Berg i suradnika, glavnog policijskog inspektora Stephana Meiera i policijskog savjetnika  Jorga - Henninga Pasiaka, sa zamjenicima glavnog ravnatelja policije Željkom Pršom i Jozom Šukerom. Sastanku su prisustvovale i načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik Uprave policije Ivan Merćep te zapovjednik interventne policije Damir Barić.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije za poslove kriminaliteta Željko Prša na samom se početku zahvalio na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji policija iz nekoliko njemačkih saveznih pokrajina sa hrvatskom policijom. Upravo ta suradnja doprinijela je boljem ustroju hrvatske interventne policije, koja je ustrojena 2001. godine, a prva iskustva i saznanja prema kojim je modelima treba oblikovati dobili su upravo od njemačkih kolega, što se posebno odnosi na obučavanje i opremanje interventne policije. Istaknuo je i bit sastanka, a to je ravnopravni položaj i status te moguće rukovodeće položaje žena u interventnoj policiji.

Oko 18 posto žena čini cjelokupan sastav policije u Republici Hrvatskoj. U narednim godina ta brojka će se povećati jer oko 30 posto polaznika za prekvalifikaciju i obrazovanje za zanimanje policajac/ka upravo su žene. Više od 40 posto policijskih službenica ima viši stupanj obrazovanja, što je iznad prosjeka muške populacije. Sudjelovanje žena u hrvatskoj policiji još uvijek ne prati i odgovarajući rukovodeći položaj, što će se, ističe zamjenik glavnog ravnatelja policije Prša, u narednom razdoblju truditi poboljšati budući se na tome kontinuirano radi. 

Ravnateljica pokrajinske policije Donje Saske Christiana Berg istaknula je kako i njemačka policija može puno toga naučiti od svojih hrvatskih kolega, što kasnije uspješno može primijeniti u praksi na svom teritoriju. Vjeruje da napori koje hrvatska policija čini kako bi osigurala ravnopravan položaj žena i muškaraca u policijskoj službi uistinu idu u pravom smjeru te da dobrih rezultata neće nedostajati.

Nakon radnog sastanka, održan je i sastanak na kojem je, uz njemačku delegaciju, bilo prisutno šest  policijskih službenica interventne policije SR Njemačke te njihove hrvatske kolegice, a kao glavne teme i budući ciljevi istaknuti su povećanje broja žena u interventnoj policiji i uvođenje „mentoringa“, odnosno savjetovanja i obučavanja za žene koje žele napredovati. Prikazan je i kratki film o ženama u interventnoj policiji, nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ravnateljstva policije.

Dobra suradnja između hrvatske i njemačke policije očituje se i u tome što je u lipnju prošle godine Savezna pokrajina Niedersachsen primila u posjet osam hrvatskih policijskih službenica i službenika, od kojih šest interventnih policajki koje su imale priliku razmijeniti znanje i iskustva. U vremenu od 19. do 21. lipnja, u Zagrebu i  Valbandonu održat će se i drugi radni sastanak žena interventne policije RH i SR Njemačke, na kojem će nazočiti i sve interventne policijske službenice u Hrvatskoj.

Glavni cilj ovakvih suradnji, složili su se svi prisutni, jest osigurati što bolje uvjete za ostvarivanje jednakih prava i boljih mogućnosti policijskim službenicama u svim područjima profesionalnog rada.
 

Stranica