Pulska Vallelunga očišćena od zaostalih neeksplodiranih sredstava

Po dovršetku čitave akcije područje će ponovno biti otvoreno za građane

FOTO: PU

O završetku akcije uklanjanja pronađenih zaostalih neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata na području pulske Vallelunge izvijestili su danas, 4. studenoga 2020. godine na konferenciji za medije, prigodno održanoj na pulskoj Vallelungi, gradonačelnik Pule Boris Miletić, ravnatelj Lučke uprave Dalibor Brnos te voditelj protueksplozijske službe MUP-a Marijan Nikolaus.

Opsežna akcija raščišćavanja kojom je koordiniralo Ravnateljstvo civilne zaštite započela je u veljači 2020. godini, a policijski službenici protueksplozijske zaštite Ravnateljstva policije, Uprave policije, PU istarske i drugih policijskih uprava uklonili su čak 60 tona raznih sredstava od kojih 36.400 eksplozivnih sa čak pet tona eksploziva.

Prva faza uklanjanja pronađenih zaostalih neeksplodiranih sredstava okončana je na proljeće ove godine, a uključivala je čišćenje drveća i niskoga raslinja. Epidemija bolesti COVID-19 prolongirala je nastavak radova za lipanj kada su pripadnici hrvatske vojske pripremili trase za dolazak oklopljenog bagera. U rujnu ove godine započela je treća i završna faza uklanjanja neeksplodiranih naprava.

Marijan Nikolaus, voditelj Protueksplozijske službe u Upravi policije, istaknuo je kako su policijski službenici protueksplozijske zaštite s prostora od 10.000 m2 uklonili oko 8 000 m3 raznog građevinskog materijala ispod kojeg su se nalazila eksplozivna sredstva, koja su izuzeta i privremeno skladištena na odvojenom području Vallelunge.  Danas je započela posljednja faza, odvoz i uništavanje eksplozivnih sredstava na vojnom poligonu Marlera, koja će trajati naredna tri tjedna.

Uništavanje se odvija u strogo kontroliranim uvjetima i nema opasnosti za građane, a po dovršetku čitave akcije područje će ponovno biti otvoreno za građane.

Nikolaus je istaknuo kako je ovu akciju provodilo Ravnateljstvo civilne zaštite u organizacijskom smislu te Ravnateljstvo policije s ljudskim resursima, policijskim službenicima protueksplozijske zaštite Uprave policije i policijskih uprava, Ministarstvo obrane s mehanizacijom te privatna tvrtka „Doking“ s oklopljenim bagerom. Zahvalio se PU istarskoj na osiguranju područja i pruženoj logističkoj potpori te završno istaknuo da se među uklonjenim 36.400 komada eksplozivnih sredstava nalaze topnički projektili velikih kalibara, upaljači odnosno inicijalna sredstva, ručne bombe.

„Čim su otkrivene eksplozivne naprave, svjesni da to može predstavljati opasnost za zdravlje naših građana, odmah smo pokrenuli inicijativu da se ovaj prostor zaštiti i ogradi kako ne bi bilo slobodnog pristupa i da ne bi došlo do eventualnih neželjenih posljedica. Nakon toga pokrenuli smo postupak uklanjanja pronađenih sredstava i ovim se putem želim zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu obrane bez kojih samostalno ovo ne bismo mogli učiniti“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

Nakon zahvale na uspješnoj odrađenoj akciji, govoreći o planovima za budućnost, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos rekao je kako će se na tom području izgraditi putnički terminal za pomorski promet koji bi primao i najveće brodove do 400 metara. To će imati značajne gospodarske efekte ne samo za grad Pulu, nego i za cijelu Istarsku županiju“, zaključio je Brnos.
 

Pisane vijesti