Provedene sigurnosne pripreme oko osiguranja Superkupa GNK Dinamo – HNK Hajduk

Slika /Ilustracije/nogometna/nogomet ilustracija.jpg

Potičemo i pozivamo klubove – gostujući i domaći – da poduzmu sve kako bi njihove navijačke skupine bile upoznate s pravilima ponašanja na stadionu te postupale sukladno njima 

FOTO: Ilustracija

Povodom održavanja nogometne utakmice Superkupa između GNK Dinamo Zagreb i HNK Hajduk Split u subotu, 9. srpnja s početkom u 20 sati na stadionu Maksimir u Zagrebu, Ravnateljstvo policije obavještava javnost o svim do sada provedenim sigurnosnim pripremama oko osiguranja tog visokorizičnog susreta.  

Naime, Ravnateljstvo policije MUP-a RH angažiralo se oko intenziviranja komunikacije između Hrvatskog nogometnog saveza, klubova natjecatelja i policije te je pozvalo na suradnju sve one koji svojim odgovornostima mogu utjecati na sigurnost prilikom održavanja nogometnih susreta koji su ocijenjeni visokorizičnima.

U proteklom razdoblju policija je inicirala i sudjelovala u nizu radnih sastanaka s klubovima i HNS-om, a kako bi pružila potporu u izradi Protokola o sigurnosti na utakmicama visokog rizika koji jasno propisuje hodogram nadležnosti i postupanja HNS-a, klubova i policije prilikom organiziranja i održavanja nogometnih utakmica visokog rizika. Istovremeno s njegovom izradom i na istim načelima koja promiče i UEFA, proveden je niz aktivnosti koje imaju za cilj unaprjeđenje prevencije i sigurnosti na ovoj visokorizičnoj utakmici Superkupa između GNK Dinama i HNK Hajduka.  
 


Stožer Ravnateljstva policije za osiguranje utakmica visokog rizika 

Ravnateljstvo policije preuzelo je koordinativnu ulogu kod osiguranja ove utakmice visokog rizika te je za provedbu mjera osiguranja ove, ali i budućih utakmica, uspostavilo Stožer na čijem je čelu zamjenik glavnog ravnatelja policije. 

Stožer Ravnateljstva policije koordinira i rukovodi snagama policije u provedbi mjera, daje organizatorima upute kod izrade planova osiguranja, predlaže poduzimanje mjera i radnji organizatoru i zaštitarskim službama u cilju smanjenja rizika, prikuplja sigurnosno interesantne podatke, ali i informira javnost.   



Do sada poduzete aktivnosti osiguranja utakmice Superkupa 

Intenzivne sigurnosne pripreme oko osiguranja Superkupa između GNK Dinamo Zagreb i HNK Hajduk Split započele su 24. lipnja – dakle 15 dana prije odigravanja utakmice. Policija je navedeni susret tom prilikom proglasila utakmicom visokog sigurnosnog rizika i, s osobama nadležnim za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza te klubova Dinamo i Hajduk, raspravilo o svim segmentima pripreme i provedbe osiguranja koji imaju utjecaj na sigurnost u odigravanju ovog nogometnog susreta. 
 
U dosadašnjoj intenzivnoj komunikaciji pojašnjene su obveze organizatora koje su propisane Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima – u tom je smislu organizator izvijestio o dodatnim mjerama sigurnosti koje će poduzeti na sjevernoj i južnoj tribini te čuvanju stadiona. 
 
Klubovi GNK Dinamo i HNK Hajduk potpisali su 29. lipnja – dakle 10 dana prije odigravanja utakmice - ugovor kojim je definirano pitanje ulaznica. Određen je broj ulaznica za gostujuće navijače i to 2 500 ulaznica za tribinu jug te su time stvoreni preduvjeti da HNK Hajduk može započeti s prodajom personaliziranih ulaznica, a koja završava najkasnije dva dana prije početka utakmice. Nadalje, usuglašena su pravila najave i unosa transparenata te bubnjeva i megafona i to putem službene pisane korespondencije u koju ima uvid Ravnateljstvo policije i HNS. Spor oko eventualno nenajavljenih transparenata prvo dogovorno rješavaju klubovi, a potom policija. Nakon  što ih se pregleda, navijači su ih slobodni postaviti na tribine.
 
Policija i HNS od gostujućeg HNK Hajduka zaprima redovito informacije o putovanju gostujućih navijača te će, sukladno dobivenim informacijama, redovito ažurirati planove osiguranja. Sukladno do sada zaprimljenim informacijama te na temelju podatka o broju predviđenih ulaznica za gostujuće navijače, a koji je relativno visok, policija je započela s pripremama oko definiranja pravaca putovanja navijača, kao i stajališta za navijače. 
 
Za stajališta su određene sljedeće lokacije: odmorište Nadin, odmorište Janjče i odmorište Dobra. Po dolasku na NP Lučko bit će formirane kolone te će se navijače organizirano prepratiti do stadiona. Gostujući navijači koji organizirano putuju vlakom imaju organiziran vagon – restoran u kojem se prodaje jelo i piće.  
 
Popis personaliziranih ulaznica gostujućih navijača mora biti finaliziran 24 sata prije početka nogometnog susreta.  
 
Organizator GNK Dinamo je prijavio javno okupljanje i fan zonu sukladno Zakonu o javnom okupljanju te službeno prezentirao sve mjere i radnje koje će poduzeti sukladno obvezama iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Posebno je naglašeno da će na prostoru poligona za obuku vozača i tržnice Borongaj biti postavljeno ukupno 10 kemijskih WC-a, dok će na stadionu Maksimir ispod južne tribine biti dostupna hrana, bezalkoholna pića i sanitarni prostor. Organizator je o uputama za posjetitelje, koje su u skladu s odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, obavijestio gostujući klub, a biti će i javno objavljene.  



O ukupnom postupanju policije  

Policija će: 
 
  • koordinirano s teritorijalnim policijskim upravama pokrivati cijelu trasu putovanja navijača prema Zagrebu te dodatnim snagama osigurati ranije navedena odmorišta odnosno stajališta  – Nadin, Janjče i Dobra te isto tako poduzeti mjere sigurnosti vezano uz putovanje navijača vlakom,
  • provoditi sveobuhvatne mjere osiguranja prije, tijekom i neposredno nakon utakmice, sukladno Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, 
  • osigurati prihvat gostujućih navijača na NP Lučko, čime garantira pravovremeni dolazak u zonu stadiona do 17,00 sati nositeljima transparenata, odnosno do 17,30 sati ostalim navijačima,
  • kontrolirati poštivanje ranije izrečenih mjera zabrane prisustvovanja športskim natjecanjima te 
  • poduzimati sve druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti kojima se preveniraju i sankcioniraju protupravna ponašanja.   
 
Zaključno obavještavamo kako će se u odnosu na provedbu mjera i nadalje održavati sigurnosni sastanci s predstavnicima klubova i HNS-om tijekom kojih će se raspraviti eventualne nejasnoće, dok će se Ravnateljstvo policije i nadležna Policijska uprava zagrebačka još jednom oglasiti priopćenjem s informacijama oko posebne regulacije prometa te drugim potrebnim obavijestima. 
 
Potičemo i pozivamo klubove – gostujući i domaći – da poduzmu sve kako bi njihove navijačke skupine bile upoznate s pravilima ponašanja te postupale sukladno njima. 


Priopćenja