Provedena preventivno - represivna akcija „Nadzor teretnih vozila i autobusa“

Slika /Ilustracije/Promet/highway-3871353_960_720.jpg

Za vrijeme nadzora teretnih vozila i autobusa utvrđene su nepravilnosti kod vozača i vozila, a pregledom tovarnog prostora tegljača s poluprikolicom zatečeno je osam stranih državljana koji su na nezakonit način ušli, kretali se i boravili na teritoriju Republike Hrvatske

FOTO: Ilustracija

Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije i proteklog vikenda provodili su pojačani nadzor teretnih automobila i autobusa.

Rezultati provedenog nadzora

U petak, 14. srpnja oko 21.30 sati, na autocesti A3 izvršenim nadzorom tegljača s poluprikolicom gospićkih registarskih oznaka utvrđeno je kako 44-godišnji hrvatski državljanin upravlja bez kartice vozača te na taj način manipulira podacima tahografskog uređaja zbog čega su njemu i pravnoj osobi naplaćene novčane kazne u iznosu od 2790 eura i 66 eura troškova postupka.

U subotu, 15. srpnja oko 1.45 sati, na autocesti A3 izvršenim nadzorom autobusa bosanskohercegovačkih registarskih oznaka utvrđeno je kako su trojica vozača manipulirala podacima tahografskog uređaja zbog čega su njima i pravnoj osobi naplaćene novčane kazne u iznosu od 8459 eura i 398 eura troškova postupka.

U subotu, 15. srpnja oko 19.50 sati, na kolniku državne ceste broj 1 u mjestu Cerovac Vukmanićki izvršen je nadzor tegljača s poluprikolicom dubrovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin.

Nadzorom je utvrđeno kako nije propustio dijete koje je stupilo na obilježeni pješački prijelaz u namjeri da prijeđe preko kolnika, a pritom se kretao brzinom od 85 km/h, iako je brzina u naselju na tom dijelu ograničena na 50 km/h.

Također, utvrđeno je kako je u posljednjih 28 dana prekoračio neprekidno vrijeme vožnje, skratio dnevni odmor, prekoračio tjedno radno vrijeme, prikrio, zatajio i trajno uništio podatke koji su trebali biti zabilježeni na tahografskom uređaju te da je nepravilno vodio evidenciju tahografskih zapisa.

Vozač je isključen iz prometa te je protiv njega i pravne osobe pokrenut prekršajni postupak.

U nedjelju, 16. srpnja oko 5 sati, na autocesti A6 izvršen je nadzor tegljača s poluprikolicom zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin.

Nadzorom je utvrđeno kako upravlja skupom vozila za vrijeme dok mu je vozačka dozvola poništena zbog prikupljenih negativnih bodova.

Preliminarnim testiranjem je utvrđeno kako je pozitivan drogu „THC“ i amfetamine.

Ponuđeno vađenje krvi i urina radi analize na prisutnost droge u organizmu, vozač je odbio.

Za vrijeme vožnje manipulirao je podacima tahografskog uređaja, a na teretnom vozilu je utvrđena tehnička neispravnost.
 
Policijskim službenicima dragovoljno je izručio plastičnu posudicu u kojoj se nalazio oko jedan gram droge tipa konoplja. 
 
Pregledom tovarnog prostora zatečeno je osam stranih državljana koji su na nezakonit način ušli, kretali se i boravili na teritoriju Republike Hrvatske. 
 
Vozač je uhićen i priveden u policijsku postaju na kriminalističko istraživanje.   

 

Priopćenja | Promet i vozila