Provedena kontrola nadzora prometa proteklog vikenda

Slika /slike/ilustracije/Rezultati prometa_Ilustracija.jpg

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 2.977 prekršaja

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), a aktivnosti su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

Kako smo već ranije najavili, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala. U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Tako su policijski službenici svih policijskih uprava i proteklog vikenda, od 14. do 16. prosinca, obavljali pojačanu kontrolu prometa s ciljem povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

Provedenom kontrolom utvrđeno je ukupno 2.977 prekršaja od čega izdvajamo:
- 439 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,22 g/kg u PU Primorsko - granskoj,
- 786 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u PU Ličko - senjskoj – 237 km/h
- 296 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
- 143 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.
Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je u PU Zagrebačkoj njih 98, dok je najmanje utvrđeno u PU Vukovarsko - srijemskoj, 4 takva prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 154 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU Krapinsko - zagorskoj - 2. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači PU Karlovačke, njih 53, dok su policijski službenici PU Krapinsko – zagorske i PU Požeško - slavonske zaustavili po 2 vozača koji nisu bili vezani. Najveći broj utvrđenih prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, utvrđen je u PU Zagrebačkoj, njih 31.
Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (117 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,00 g/kg – kod njih 58, a koja je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija alkohola uopće tijekom ove akcije.
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 45 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koji su počinili 48 teških prekršaja, od čega najviše: nedopuštena koncentracija alkohola – 29, upravljanje prije stjecanja prava i upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom po – 7 prekršaja, upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja – 3, i dr. Iz tog razloga 3 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.
Poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja se do kraja godine.
Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 

Savjeti sudionicima u prometu
 
 • obzirom da je nastupilo zimsko računanje vremena, i tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima,
 • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
 • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
 • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
 • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
 • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
 
Kako se na području Republike Hrvatske, tijekom narednih dana očekuju   promjenjivi vremenski uvjeti i snijeg, za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je poštivati i pojedine zakonske odredbe koje možete provjeriti na poveznici https://www.mup.hr/novosti/6284/zimski-uvjeti-na-cesti-savjeti-vozacima
 
 

Stranica