Provedba Frontex-ovog tečaja za buduće schengenske evaluatore u Republici Hrvatskoj

Organizacija tečaja u RH je svojevrsno priznanje hrvatskoj graničnoj policiji kao pouzdanom partneru sposobnom pomoći u zahtjevnim obukama granične policije država članica Europske Unije

Foto: MUP RH

U Zagrebu se, u organizaciji Europske agencije za graničnu i obalnu stražu – Frontex, održava tečaj za buduće schengenske evaluatore.
 
Tečaj je započeo  21. listopada i traje ukupno 5 dana, odnosno do 25. listopada 2019. godine, a sastoji se sastoji od 25-satne neovisne faze učenja i 40-satne kontaktne faze učenja. Po završetku teorijske, neovisne faze učenja kandidati su dužni položiti prijemni ispit, a o čijem rezultatu ovisi hoće li će biti pozvani i na kontaktnu fazu koja se upravo provodi u Zagrebu.
 
Glavni fokus obuke je na vrlo praktičnim vježbama koje se provode u stvarnom okruženju, odnosno putem simulacija posjeta stvarnim graničnim prijelazima i objektima koji su u funkciji smještaja migranata te provedbe njihova povratka. 
 
U sklopu obuke polaznici i njihovi treneri, iskusni schengenski evaluatori, obišli su granični prijelaz Stara Gradiška, pomorski granični prijelaz Zadar, granični prijelaz za zračni promet Zagreb te Prihvatni centar za strance Ježevo. Prilikom posjete sačinit će izvješće kao i prilikom stvarnih evaluacija koje se provode iz područja upravljanja vanjskim granicama.
 
Ustroj, organizaciju i način rada granične policije Republike Hrvatske, kao i Strategiju integriranog upravljanja granicom predstavio je pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić.
 
Tečaj pohađaju ukupno 42 polaznika iz gotovo svih zemalja članica Europske unije, od čega i tri polaznika iz Republike Hrvatske. 
 
Završetkom treninga polaznici će steći znanja kako provesti objektivnu evaluacijsku misiju na područjima zračnih, morskih i kopnenih granica, kao i povratka. 
 
Organizacija i provedba tečaja u Republici Hrvatskoj svojevrsno je priznanje Europske agencije za graničnu i obalnu stražu - Frontex graničnoj policiji Republike Hrvatske kao pouzdanom partneru sposobnom pomoći u provedbi zahtjevnih obuka granične policije država članica Europske unije.
 
 

Priopćenja | Međuresorna suradnja