Promet i blagdani

Slika /slike/ilustracije/BRZINA.jpg

Policija u ovo blagdansko doba, posebno skreće pažnju na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola, te će u svojim akcijama pojačanog nadzora prometa na cestama imati nultu toleranciju prema vozačima s nedozvoljenom koncentracijom alkohola u krvi

Do kraja godine, pojačane aktivnosti prometne policije bit će usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima. U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 
Osim toga, policija upozorava na prilagodbu brzine kretanja vozila vremenskim prilikama i uvjetima na cesti!
 
Unatoč današnjoj neobično visokoj temperaturi za ovo doba godine, u narednim danima očekuje nas zahladnjenje, ponegdje i kiša, vjetar, pa čak i snijeg.
U prometnom smislu, uz takve prognoze, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja i veća je vjerojatnost gubitka kontrole nad upravljačem i slijetanja vozila s kolnika, prelaska u trak za suprotan smjer i sudara s nadolazećim vozilima.
 
Također, kako vas već tjednima upozoravamo, valja voditi računa i o velikim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura, kao i u raznim krajevima Hrvatske.
Uz to, podsjećamo da je na velikom broju autocesta i državnih cesta u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, što se bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, odnosi na sve vrste motornih vozila, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na ostalim cestama, zimska se oprema mora koristiti kada su na kolniku tzv. zimski uvjeti, odnosno snijeg ili poledica. 

Prometne nesreće 

U proteklih tjedan dana dogodile su se dvije prometne nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginula su dva vozača osobnih automobila, dva putnika su zadobila teže, a jedan putnik lakše tjelesne ozljede.  
 
Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 224 osobe, što je 36 osoba ili 13,8% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, teško je ozlijeđeno 2.080 osoba ili 11,8% manje, a lakše 7.237 osoba ili 25,0% manje nego u istom razdoblju 2019. godine.
 
Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.
           
Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, i ovoga puta apeliramo na roditelje da mladima koji nisu položili vozački ispit ne omogućuju upravljanje vozilima, kao ni u slučaju konzumiranja alkohola, te da im prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje, temeljem životnog i prometnog iskustva ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.   

Smanjena vidljivost u prometu 

U ovo doba godine, noćni uvjeti vožnje započinju ranije i ujutro traju duže. Stoga apeliramo i na pješake i bicikliste da u ta doba dana imaju na sebi reflektirajuću odjeću, da poštuju prometne propise, kako bi se izbjegle neželjene posljedice zbog njihove slabe vidljivosti u prometu. Bicikliste dodatno upozoravamo kako noću, od prvog sumraka do potpunog svanuća, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. U protivnom, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.
 
Ponovno upozoravamo vozače da u vožnji budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno; da koriste sigurnosni pojas, kao i sve ostale osobe koje se u automobilu voze. Mopedisti i motociklisti, koristite zaštitne kacige, a vozači traktora i ostalih radnih strojeva, ne izlazite na kolnik s tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. 

Savjeti sudionicima u prometu 

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika s obzirom na velike temperaturne razlike dnevnih i noćnih temperatura, odnosno temperaturne razlike u različitim dijelovima Hrvatske kroz koje prolazite,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i s povećanim oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,
  • u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.


Pisane vijesti | Promet i vozila