Projektu "Sigurna turistička sezona" pridružila se i korejska policija

Temeljem poptisanog Memoranduma o razumijevanju u vezi projekta “Sigurna turistička sezona”, šestero korejskih policijskih službenika ovo će ljeto biti prisutno u Hrvatskoj

U Ravnateljstvu policije danas, 11. travnja,  održano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju u vezi projekta “Sigurna turistička sezona” između hrvatske i korejske policije.

Potpisivanju je prethodio bilaterni sastanak glavnog ravnatelja policije Nikole Miline sa suradnicima i glavnog povjerenika Korejske nacionalne policijske agencije Min Gab Ryonga koji se s delegacijom Korejske nacionalne policijske agencije nalazi u dvodnevnoj posjeti hrvatskoj policiji.

Danas održani sastanak prvi je susret šefova hrvatske i korejske policije od uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Koreje. Obojica su izrazili zadovoljstvo samim susretom i budućom suradnjom u okviru projekta „Sigurna turistička sezona“ koji hrvatska policija provodi već 13. godinu zaredom. Temeljem potpisanog Memoranduma, u hrvatskim turističkim odredištima ove godine prvi puta će biti prisutno šest korejskih policajaca (po dvoje u Zagrebu, Dubrovniku i Splitu), a s obzirom na brojne korejske turiste koji svake godine posjete Hrvatsku, ovakav vid suradnje zasigurno će doprinijeti njihovom osjećaju sigurnosti u našoj zemlji. Održani sastanak bio je i prilika za razgovor o sklapanju Sporazuma o policijskoj suradnji koji  bi pridonio razvoju bilateralnih odnosa i jačanju policijske suradnje naših dviju zemalja na različitim područjima policijskog djelovanja kao što su terorizam, organizirani kriminal, trgovina drogama, krijumčarenje roba, cyber kriminal i sl.

U obraćanju medijima glavni ravnatelj Milina istaknuo je kako je hrvatska policija iznimno ponosna na  projekt Sigurna turistička sezona jer dokazuje kako smo izgradili snažne profesionalne i prijateljske veze s policijama u regiji i izvan nje, a dodatan ponos izaziva činjenica da je upravo taj projekt poslužio kao model drugim policijskim organizacijama koje su započele s provedbom svojih inačica u svojim zemljama. „Republika Koreja je već 19. država odnosno 21. policijska organizacija koja se pridružila projektu „Sigurna turistička sezona“, započetom još 2006. godine, a ujedno i druga azijska država koja sudjeluje u projektu.“ - naglasio je glavni ravnatelj Milina.
 
Glavni povjerenik Min Gab Ryong izrazio je svoje zadovoljstvo potpisivanjem ovog Memoranduma i sudjelovanjem korejskih policijskih službenika u ovom projektu, a s obzirom na više od 400 tisuća korejskih turista koji su posjetili Hrvatsku od uspostave direktne zračne veze naših dviju zemalja. Također je naglasio kako je današnjim sastankom stvoren temelj i za daljnju, tješnju suradnju naših policijskih agencija čime je otvoreno novo poglavlje za suočavanje sa brojnim novim sigurnosnim izazovima. 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi