Prijavljeni za više kaznih djela protiv službene dužnosti

Slika /Vijesti/2021/06/default-news-image.jpg

Četvorica od šestorice osumnjičenih predani su pritvorskom nadzorniku zbog sumnji u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti u kojima su se okoristili za najmanje 370 tisuća eura 

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija, dovršili su kriminalističko istraživanje šestoricom hrvatskih državljana starosti 56, 63, 67, 62, 50 i 60 godina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv službene dužnosti odnosno kaznena djela primanje mita, trgovanje utjecajem, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem.
 
Sumnja se da je 56-godišnjak kao službena osoba, od 27. rujna do 22. studenoga 2016. godine, primio mito da bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, a 62-godišnjak drugome dao mito namijenjeno toj osobi da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koju ne bi smjela obaviti.
 
Nadalje, postoji sumnja da je 63-godišnjak kao službena osoba, od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. godine, zahtijevao i primio mito za sebe i drugoga, a kako bi unutar granica svoje ovlasti obavio službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti te zahtijevao i primio mito za sebe i drugoga da iskorištavanjem svoga službenog položaja i utjecaja posreduje da se obavi službena radnja koja se ne bi smjela obaviti.
 
Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem postoji osnova sumnje da je 62-godišnjak, sukladno dogovoru sa 63-godišnjakom, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist 50-godišnjaka i drugih optuženika, kao protuuslugu za navedeno u više navrata 63-godišnjaku predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno te za 56-godišnjaka i 67-godišnjaka.
 
Osumnjičeni 60-godišnjak je znao za svrhu predaje navedenog iznosa, budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima 63-godišnjaka i 62-godišnjaka, na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja četvorica osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, a policijski službenici su Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli kaznenu prijavu protiv šest osoba.
 

Priopćenja | Kaznena djela i prekršaji | Kaznena djela i zakon