Prijavljen za obijesnu vožnju

Slika /slike/vijesti/2018/studeni/Brzina_plakat_FOTO.jpg

Policija je u 10 mjeseci ove godine podnijela 13 kaznenih prijava zbog obijesne voženje za koju se može izreći kazna zatvora do tri godine. Zaključno sa 12. studenim 2018. na hrvatskim cestama je smrtno stradalo 277 osoba.  

Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjim hrvatskim državljaninom, zatečenim u noći 12. studenoga u prometu na području Zameta u Rijeci. Kriminalističko istraživanje rezultiralo je kaznenom prijavom zbog sumnje da je 43-godišnjak počinio kazneno djelo Obijesna vožnja u cestovnom prometu.

Policija ga sumnjiči da je teško prekršio propise o sigurnosti prometa čime je u opasnost doveo druge sudionike u prometu. Upravljajući osobnim vozilom marke VW Golf, riječkih registracijskih oznaka osumnjičeni nije postupio po znakovima i naredbama policije za zaustavljanje. Nije postupio ni po  postavljenim prometnim znakovima već je nastavio vožnju nepropisnom brzinom kretanja vozila, a tijekom vožnje prošao je na znak upaljenog crvenog svjetla na semaforu, nepropisno mijenjao prometne trake i nepropisno pretjecao druga vozila te vozio u zabranjenom, odnosnom suprotnom smjeru. Sve navedeno učinio je upravljajući vozilom dok mu je na snazi zabrana upravljanja vozilom „B“ kategorije. Osumnjičeni je zaustavljen na području Podvežice u Rijeci i priveden u službene prostorije policije.

Po završetku kriminalističkog istraživanja 43-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku.

Kazneno djelo  Obijesna vožnja u cestovnom prometu propisano je člankom 226. Kaznenog zakona i čini ga sudionik u cestovnom prometu koji iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanoj trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi pedeset km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine, izazove opasnost za život ili tijelo ljudi.

Policija je u 10 mjeseci ove godine podnijela 13 kaznenih prijava zbog obijesne vožnje za koju se može izreći kazna zatvora do tri godine.

Zaključno sa 12. studenim 2018. na hrvatskim cestama je smrtno stradalo 277 osoba.  


Pisane vijesti | Promet i vozila