Prijavljen muškarac koji je prijetio smrću predsjedniku Vlade te članovima Vlade

Slika /Ilustracije/lisice.jpg

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja i međunarodne policijske suradnje, osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom, dvojnim državljaninom RH i SAD, zbog postojanja sumnje u počinjenje  kaznenog djela prijetnje iz članka 139. st. 3 u svezi st. 2 Kaznenog zakona. Opsežno kriminalističko istraživanje je povedeno uz pomoć partnera iz Europe i izvan nje te u suradnji s američkim sigurnosnim službama.     
 
Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja se je navedeni muškarac 12. svibnja 2023. godine telefonom nazvao operativno dežurstvo jedne zagrebačke policijske postaje te uputio prijetnju ubojstvom predsjednika i članova Vlade Republike Hrvatske, u svezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika. To je za posljedicu imalo pojačanu uznemirenost javnosti kroz medijsko izvještavanje o postojanju opasnosti po život i osobnu sigurnost članova Vlade Republike Hrvatske te angažman većeg broja policijskih službenika.
 
Također je utvrđeno da je istog dana, 20-ak minuta kasnije nazvao i Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave šibensko-kninske i uputio prijetnju ubojstvom predsjednika Vlade RH i drugih sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, u svezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika. Uz prijetnje, vrijeđao je i policijske službenike.  
 
Radi se o kompleksnom kriminalističkom istraživanju jer se osumnjičeni 63-godišnjak nalazio izvan Republike Hrvatske te se koristio sofisticiranom tehnikom kako bi prikrio svoj identitet i stvarnu lokaciju s koje je upućivao pozive. Osumnjičeni je uhićen jučer, 5. srpnja 2023. godine na području Zadra.
 
Policijski službenici su osumnjičenog predali pritvorskom nadzorniku, a Općinskom državnom odvjetništvu su podnijeli kaznenu prijavu.
 
Kriminalističko istraživanje se nastavlja u odnosu na sumnju da je počinio još nekoliko istovrsnih kaznenih djela.   
 
Vezana vijest: Ministar Davor Božinović: Muškarac koji je prijetio premijeru uhićen uz pomoć američkih službi
 

Priopćenja