Prezentacija rada specijalističke jedinice EUROPOL-a EnviCrime

Ravnateljstvo policije prepoznalo je kriminalitet na štetu okoliša kao jedan od izuzetno bitnih vidova kriminaliteta te je zbog toga Republika Hrvatska od 2018. godine aktivni sudionik operativnih akcija provođenih u okviru EMPACT prioriteta - Environmental Crime

FOTO: MUP RH
 
U prostorijama Ravnateljstva policije jučer, 10. listopada je za policijske službenike 12 policijskih uprava te predstavnike Državnog odvjetništva, Državnog inspektorata i Carinske uprave održana prezentacija rada specijalističke jedinice EUROPOL-a O2-24 AP EnviCrime.
 
Značaj i ulogu Jedinice na koordiniranju država članica, agencija EU kao i trećih zemalja na suzbijanju kriminaliteta na štetu okoliša predstavio je g. Francisco Jose Acosta Diaz, specijalist iz jedinice O2-24 AP EnviCrime.
 
Kaznena djela protiv okoliša se svrstavaju u kategoriju masovnih i najprofitabilnijih kriminalnih kategorija, konkretno na četvrto mjesto prema Interpolu i UN Programu za okoliš, s godišnjim rastom između 5% i 7%.
 
Nizak rizik od kaznenog progona, visoki prihodi i nedostatak alata od strane pravosuđa i tijela za provođenje zakona motivirali su organizirane kriminalne skupine, kao i pojedince, na proširenje njihove kriminalne djelatnosti na područja trgovine divljim životinjama, trgovinu drvom i trgovinu otpadom.
 
Kaznena djela na štetu okoliša u velikom broju slučajeva ne egzistiraju samostalno već su povezana s kaznenim djelima iz sfere gospodarskog kriminaliteta i korupcije, odnosno kriminaliteta tzv. „bijelog ovratnika“.
 
Europska unija, kao jedan od gospodarskih i trgovačkih blokova u svijetu, je jedno od vodećih odredišta ili tranzitnih čvorišta za ilegalnu trgovinu povezanu s kaznenim djelima na štetu okoliša.
 
Vezano uz kriminalitet na štetu okoliša, možemo istaknuti da je Ravnateljstvo policije prepoznalo kriminalitet na štetu okoliša kao jedan od izuzetno bitnih vidova kriminaliteta te je zbog toga Republika Hrvatska od 2018. godine aktivni sudionik operativnih akcija provođenih u okviru EMPACT Environmental Crime.
 
U aktivnostima koje su provođene u okviru EMPACT-a, kao i svim ostalim aktivnostima usmjerenima na prevenciju te kriminalistička istraživanja ove vrste kriminaliteta, Ravnateljstvo policije aktivno surađuje s ostalim dionicima odnosno prethodno spomenutima tijelima, a odraz dobre suradnje je i njihov odaziv na ovo događanje.
 
U budućnosti, Ravnateljstvo policije - posebice Uprava kriminalističke policije, planira nastaviti sa posvećenom borbom protiv ove vrste kriminaliteta.   

Pisane vijesti | Kaznena djela i prekršaji | Okoliš