Poziv organizacijama koje djeluju u državama na tzv. balkanskoj ruti

Slika /slike/ilustracije/zima_snijeg.jpg

Vođeni brojkom od 7 502 pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, 547 uhićenih krijumčara ljudi, ali i zbog loših vremenskih uvjeta, snijega i hladnoće, Ministarstvo unutarnjih poslova RH apelira na međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku. Ulazak u RH izvan graničnog prijelaza nije zakonit ulazak te ga Republika Hrvatska neće dopustiti

Press release in English and German

Želimo spriječiti moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata koji će se s područja drugih država, prvenstveno s područja BiH i Srbije, upustiti u pokušaj nezakonitog ulaska u Hrvatsku. 

Kako bi se domogli svog krajnjeg odredišta u zemljama zapadne Europe, migranti se često izlažu situacijama koje ponekad završe tragično. Ministarstvo unutarnjih poslova je ove godine evidentiralo devet slučajeva smrtnog stradavanja migranata, a radilo se o utapanjima i pothlađivanju. Ovakvi slučajevi evidentirani su i prošle godine. 

Hrvatska policija ustraje i ustrajat će u dosljednom provođenju nacionalnog zakonodavstva kojim se osigurava zaštita državne granice i pravne stečevine Unije te vanjske granice Europske unije, kao i sigurnost građana RH, a u konačnici i sigurnost građana Europske unije. Najbolji pokazatelj te namjere su brojke procesuiranih nezakonitih prelazaka državne granice, kao i uhićenih krijumčara ljudi. 

Ukoliko se bilo tko odluči na spriječavanje policijskih službenika u obavljanju dužnosti čuvanja državne granice, oni će poduzeti sve zakonom raspoložive mjere i mehanizme. Pri tome mislimo na mjere i mehanizme propisane hrvatskim, ali i europskim zakonodavstvom poput mjera odvraćanja, sukladno Zakoniku o schengenskim granicama, kao i readmisijske postupke.

Priopćenja