Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović na obilježavanju 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

Ovogodišnja kampanja „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“  usmjerena je na sigurnost motociklista

FOTO: MUP RH

Danas, 21. listopada na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića obilježen je 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa.

Ovogodišnja kampanja „Nije važan broj kotača, misli na vozila i vozača“ koja se provodi u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. usmjerena je na sigurnost motociklista.

Središnje obilježavanje u Zagrebu uveličali su potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kao i članovi Radne skupine za provedbu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.  

Ovogodišnji, 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa posvećen je upravo sigurnosti motociklista jer se unatrag nekoliko godina izrazito povećao broj smrtno stradalih motociklista, a trend se nastavio i u ovoj godini.

Osim s nepažnjom, brzinom i uobičajenim prometnim prekršajima povezanima s motociklistima, ovo povećanje smrtno stradalih motociklista povezuje se i s izrazito blagom zimom i gotovo neprekinutom sezonom korištenja motocikala.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Božinović istaknuo je da je ove godine u prometu stradalo 200 osoba, a čak trećina stradalih su motociklisti. Brojni su razlozi tome, prije svega u Hrvatskoj imamo više od 109.000 novoregistriranih vozila u odnosu na prošlu godinu, a imamo 10.000 više registriranih motocikala, više novopečenih vozača, kao i još jednu rekordnu turističku sezonu. Republika Hrvatska također je jedna od izrazito tranzitnih zemalja - ove godine smo zabilježili oko 10% veći broj vozila koja su prošla hrvatskim cestama nego prošle godine.

Unatoč svemu navedenom, danas imamo 23 osobe manje koje su poginule u prometu nego prošle godine, naglasio je ministar Božinović:
 
  • To je rezultat cijelog niza aktivnosti koje provodi ne samo Ministarstvo unutarnjih poslova, ne samo policija, već niz institucija koje se zajedno kroz Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa te kroz Radnu skupinu koja je široko inter-resorno postavljena bave time kako smanjiti broj prometnih nesreća i broj poginulih u prometu u Hrvatskoj. Činjenica da iz godine u godinu imamo sve manje poginulih je rezultat njihovog intenzivnog rada.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Prometni fakultet, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatski autoklub, Centar za vozila hrvatske u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova analiziraju kompleksna pitanja obrazovanja, prometne infrastrukture, hitnih službi, primjenu zakona i evaluaciju kako bi smanjili broj žrtava u prometu na cestama.

U Hrvatskoj ljudi stradavaju i radi zastarjele prometne infrastrukture, ali i radi „4 glavne ubojice u prometu“, pri čemu je najveći broj smrtnih stradavanja posljedica prebrze vožnje, vožnje koja nije bila prilagođena uvjetima na cesti, kao i vožnje pod utjecajem alkohola.
 
  • Mi upravo na tragu analiza i prikupljenih podataka uspijevamo smanjiti broj stradalih ali to još uvijek nije nešto sa čime možemo biti zadovoljni jer svaka žrtva u prometu je žrtva previše. Mi smo tu da brinemo, mi smo tu da pojašnjavamo. Pogotovo nam je stalo da se počne sustavno raditi na promjeni kulture vožnje, kulture ponašanja u prometu na cestama, a da bi to to uspjeli moramo krenuti od najmlađe dobi, kazao je ministar.

Potpredsjednik i ministar Božinović najavio je i da se očekuje početak edukacija o prometu u školama, a za što su u tijeku pripreme nastavnih materijala primjerenih dječjoj dobi.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da se podizanje razine sigurnosti cestovnog prometa ne može dogoditi preko noći već je to proces koji kreće od malih nogu te zaključio: „Na današnji dan želimo poslati poruku za sve sudionike u prometu: Najbitnije je pridržavati se prometnih propisa - to je najsigurniji put za smanjenje broja smrtno stradalih.“
 
Sigurnost motociklista

U posljednjih 10 godina broj registriranih motocikala na području Republike Hrvatske porastao je za 66,4% (31.12.2014. g. - 59.643, a 31.12.2023.g. - 99.266). Povećanje se nastavilo i u ovoj godini, u kojoj je do 30.9.2024. godine evidentiramo 10.440 registriranih motocikala više ili 10,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (30.09.2024. - 109.329, a 30.09.2023. - 98.889 registriranih motocikala).

Porastao je i broj vozača kojih je do 30.09.2024. godine evidentirano 2.332.843, odnosno za 21.095 ili 0,9% više (30.09.2023. - 2.311.748 evidentiranih vozača).

Promijenila se i dobna granica najčešće smrtno stradalih osoba na motociklima. Najviše smrtno stradalih vozača i putnika na motociklu je u dobi od 30-40 godina (16 ili 26,2%), u dobi do 30 godina smrtno stradalo je 20 ili 32,8%, dok je u dobi preko 40 godina smrtno stradalo 25 ili 41% vozača i putnika na motociklu.

Mora se istaknuti i nedovoljna pažnja vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača.
Česte su krive procjene brzine motociklista, nedovoljne su provjere prilikom promjene prometnih traka, prolazaka kroz raskrižja, kao i lijevog skretanja u raskrižjima.

Navedeni čimbenici ukazali su na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz informiranje javnosti i edukaciju o posljedicama nepridržavanja prometnih propisa od strane motociklista, drugih sudionika u prometu, ali i o pravilima koja su na snazi temeljem važećih zakonskih propisa, odnosno o zakonom propisanim kaznama.
 
Edukativna cesta na središnjem zagrebačkom trgu 

Građani su se tako danas na središnjem događanju educirali u Info kutku, a potom su provjerili svoje znanje o pravilima kojih se dobro pridržavati tijekom vožnje motociklom u informativno-edukativnom kvizu.

Također hodajući tzv. edukativnom cestom građani su se mogli upoznati s 12 najvažnijih pravila za sigurnost motociklista, a kroz pravila su ih proveli ambasadori kampanje i članovi Moto kluba Veterani Croatia, dok su ih djelatnici Crvenog križa Zagreb uputili u ispravne postupke u slučaju prometne nesreće i osnove pružanja prve pomoći.

Građanima su za sva pitanja bili na raspolaganju predstavnici Centra za vozila Hrvatske, Hrvatskog autokluba, Fakulteta prometnih znanosti i drugi.




12 PRAVILA ZA VOZAČE SVIH KOTAČA
 
  1. Poštuj prometna pravila jer spašavaju živote.
Poštivanjem prometnih pravila čuvaju se životi motociklista, ali i svih drugih sudionika u prometu.
 
  1. Brzinu prilagodi ograničenjima i uvjetima na cesti.
Čak 43,1% smrtno stradalih osoba u protekloj godini stradalo je zbog vozača koji nisu poštivali ograničenja brzine i /ili vožnju prilagodili uvjetima na cesti.
 
  1. Vozi na propisanoj udaljenosti.
Održavajući propisanu udaljenost u vožnji, osigurava se dovoljno vremena i prostora za reagiranje u slučaju nepredviđenih okolnosti.
 
  1. Poštuj „zebru“, propusti pješaka.
Nailazak na pješački prijelaz zahtijeva posebnu pažnju i obazrivost vozača. Obvezno je zaustaviti se i propustiti pješake.
 
  1. Slalom vožnju prepusti skijašima.
Slalom vožnja, nepropisno pretjecanje, naglo mimoilaženje te obilaženje opasne su radnje vozilom koje ugrožavaju motocikliste i druge sudionike u prometu.
 
  1. Ne vozi pod utjecajem alkohola.
Više od petine prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u protekloj godini prouzročili su vozači motornih vozila pod utjecajem alkohola.
 
  1. Kacigu nosi na glavi, ne ispod sjedala.
Protekle godine zabilježeno je gotovo 20% više prekršaja nekorištenja zaštitne kacige u odnosu na 2022. godinu.
 
  1. Dok voziš, usredotoči se na vožnju.
Telefoni, slušalice i drugi uređaji ometaju pažnju vozača. Oči je potrebno držati na cesti, a ruke na volanu. Pozivi i poruke mogu pričekati.
 
  1. Vodi računa o svojoj vidljivosti u prometu.
Svjetla na vozilu trebaju biti upaljena danju i noću. Korištenje reflektirajućeg prsluka povećava vidljivost motociklista drugim vozačima.
 
  1. Koristi vozilo za koje posjeduješ važeću vozačku dozvolu.
Vozač je osposobljen za upravljanje samo onim vozilom za koje posjeduje važeću vozačku dozvolu. U svim ostalim slučajevima on „precjenjuje“ svoje sposobnosti i dovodi u opasnost sebe i druge.
 
  1. Ne skrivaj svoje registarske pločice.
Skrivanjem registarske pločice čini se prekršaj, ali i preuzima uloga vozača koji ne planira voziti prema propisima.
 
  1. Redovito održavaj svoje vozilo.
Broj vozača sankcioniranih zbog upravljanja tehnički neispravnim motornim vozilom porastao je u 2023. za čak 46%.

 
Više informacija

Svoje znanje o sigurnosnom pojasu provjeriti u edukativnom kvizu.

Savjeti motociklistima za sigurnije sudjelovanje u prometu


Pratite nas na društvenim mrežama:
 
 #MisliNaPravila #MisliNaVozača
 

Pisane vijesti | Promet i vozila