Potpredsjednik Vlade Božinović obišao novouređene prostorije PNUSKOK-a na Senjaku

„Borba protiv korupcije znači ulaganje u ljude i ulaganje u sredstva“, rekao je Božinović

Izvor: HINA/MUP
Foto: MUP

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović danas je obišao novouređene prostorije Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta na zagrebačkom Senjaku.

Navodeći da je Služba PNUSKOK-a u Zagrebu najveća u zemlji, potpredsjednik Božinović naglasio je da su ovim projektom stvoreni uvjeti za rad na jednoj višoj razni s obzirom da je, ne samo prostor, već i cijela oprema zanovljena te najavio da će ovakav projekt biti dovršen do kraja mjeseca u Splitu, drugom najvećem uredu PNUSKOK-a u Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 4,8 milijuna eura i financirani su kroz projekt „Podrška učinkovitosti u suzbijanju korupcije i organiziranog kriminaliteta“, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026.

Potpredsjednik Božinović se posebno osvrnuo i na problem korupcije, istaknuvši kako se o njoj govori svakodnevno te da se stvara buka, ali i da ''postoje oni koji stvaraju buku i ne prepoznaju činjenice'', kao i da ''postoje oni koji rade''.

''Bez obzira na prepucavanja, ubiranja političkih bodova vezano uz afere, mogu reći da u svim tim aferama nitko nikad nije dovodio u pitanje postupanje i profesionalnost rada policijskih službenika”, rekao je Božinović.

Ministar je nakon posjeta obnovljenih prostorija Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb poručio zaposlenicima da će od utorak imati veće plaće u neto iznosu od 300 do 400 eura, naglasivši da je to ''jasan znak ulaganja u borbu protiv korupcije''.

„Što se tiče rada MUP-a po pitanju korupcije, to je jedan vrlo složen posao. Radi se o dugotrajnim istraživanjima, međutim prosječno se godišnje prijavi 830 kaznenih djela što znači da ovi dečki zajedno sa svojim kolegicama i kolegama iz još tri regionalna PNUSKOK-a dnevno za korupciju prijave dva kaznena djela. Nikad nismo imali više riješenih kaznenih djela na razini Hrvatske. Kada govorimo o policijskom sustavu, razriješenost je u svim segmentima viša od 70 posto, prošle godine 73 posto. Prema tome ja mogu samo izraziti zadovoljstvo efikasnošću rada pripadnika policije“ nastavio je u izjavi za medije potpredsjednik Božinović.

„Borba protiv korupcije znači ulaganje u ljude i ulaganje u sredstva, najsuvremenija sredstva i najsuvremeniju tehniku koju ste imali priliku vidjeti. Kada govorimo o ulaganju u ljude tu su razne edukacije koje oni prolaze. Dapače, nerijetko su oni ti koji drugim policijama služe kao predavači i oni koji govore iz vlastitog iskustva. Hrvatski policijski ured za suzbijanje kriminala je taj koji nerijetko koordinira složene međunarodne akcije protiv organiziranog kriminala ili koruptivne akcije koje se provode i pod zahtjevom Europola i DEA-e te drugih naših partnerskih službi sa Zapada.“ zaključio je Božinović.



Pisane vijesti | Planiranje i izgradnja