Potpredsjednik Vlade Božinović na otvorenju izložbenog projekta "Hrvatska vojska i policija u mjerilu - od Domovinskog rata do danas"

Izloženi maketarski uradci zaokružili su period od samih početaka stvaranja i naoružavanja Hrvatske vojske i policije sve do suvremenih vojno-redarstvenih snaga

FOTO: MUP

Na poziv Udruge Tigar 90/91 Rakitje potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović danas je u „Spomen domu Tigrova“ u Rakitju prisustvovao otvorenju izložbenog projekta "Hrvatska vojska i policija u mjerilu - od Domovinskog rata do danas".
Izložba je otvorena povodom obilježavanja 33. obljetnice akcije Plitvice na Krvavi Uskrs i pogibije pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika.
 
Ja nisam maketar, ali mislim da se i glavno mjerilo hrvatske policije i hrvatske vojske u Domovinskom ratu i rezultat tog mjerila zove Republika Hrvatska“, kazao je ministar Božinović u prigodnom obraćanju.
 
Svim prisutnim veteranima zahvalio se na angažmanu u obrani domovine, a posebice se prisjetio onih koji su dali svoje živote, pritom naglasivši i ratne specijalne postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova iz kojih su nastale legendarna gardijska brigada Tigrovi te Antiteroristička jedinica Lučko, koja i danas zbog zavidnih sposobnosti svojih pripadnika izaziva poštovanje diljem svijeta.

Kiparska sekcija polaznika Policijske škole "Josip Jović" izrađuje bistu Josipa Jovića koju će darivati Policijskoj školi "Josip Jović".
 
Prisutnim polaznicima Policijske škole ministar je poručio: „Hvala vam na bisti koju pripremate i koju ćemo s ponosom staviti ispred naše srednje škole gdje se zapravo gradi budućnost hrvatske policije. Da bi se ona mogla kvalitetno graditi svi moraju znati odakle su krenuli. Pogotovo policijski službenici moraju znati odakle je sve krenulo i kako se stvarala naša domovina.“
 
U tom smislu zahvalio se i predstavnicima udruga koji sudjeluju u nastavnom planu i programima vezanima za Domovinski rat u svim vidovima školovanja na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“.
 
Izložbeni projekt se održava u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture, a odobren je od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
 
Stvaranje projekta krenulo je iz klupskih radionica Hrvatske udruge vojnih minijaturista i IPMS Croatia (International Plastic Modellers Society) koji su tijekom 2020. godine izradili više od 30 maketa , pomoću kojih su prikazali tijek stvaranja hrvatskih oružanih snaga od početka Domovinskog rata pa sve do danas.
 
Upravo je maketa najbolji 3D tehnički medij s kojim se mogu uspješno prikazati tehnička sredstva korištena u Domovinskom ratu (borbena vozila, oklopnjaci, avioni i helikopteri, policijska vozila i oprema korištena u Domovinskome ratu), uz naglasak na samogradnju dijela prikazanih vozila s kojima smo krenuli u prve vojno-redarstvene akcije.
 
Maketarski uradci zaokružili su vremenski period od samih početaka stvaranja i naoružavanja Hrvatske vojske i policije, vremena početka oružane pobune srpskih agresora, Domovinskog rata, poslijeratnih mirovnih operacija, pa sve do današnjih dana, odnosno vremena suvremene i moderne Hrvatske vojske i policije.
 
Promocija Domovinskog rata, posebno na platformi inozemne maketarske scene iznimno je dobro prihvaćena, a rezultirala je aktivacijom velikog broja inozemnih maketara pokretanjem vlastitih projekata na tu temu.
Uvidjevši veliki interes za ovom izložbenom aktivnošću, koja je nakon 2021. godine i krune događanja u vidu projekta „Suza za grad“ postavljene u Gradu Vukovaru na 30. godišnjicu obilježavanja „Bitke za grad“, Hrvatska zajednica tehničke kulture i partneri odlučuju se za pokretanje stalne dopune izložbe.
 
Izložba je dopunjena brojnim plakatima i posterima na kojima su ukratko ispričane ratne priče i prikazane brojne fotografije opreme i ljudi upravo iz gradova i mjesta u kojima je izložba gostovala, a koja su povezana s vojno-redarstvenim operacijama iz Domovinskog rata.
 
Izloženi maketarski uradci prizivaju sjećanja na teške dane i razaranja naše zemlje, koji su ipak nakon punih pet godina završili velikom i maestralnom pobjedom Hrvatske vojske i policije okrunjenom vojno- redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“.
 
Cilj izložbe jest upravo promocija vrijednosti stečenih u Domovinskome ratu, njegovih sudionika, ali i sjećanja na podnesenu žrtvu koja nam je omogućila slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku u kojoj danas živimo -  da se nikada ne zaboravi
 

Pisane vijesti